Téměř každý Čech si část příjmů odkládá na rezervu, dovolenou a zážitky

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené auto apod.

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené auto apod. Zdroj: mbank

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu a dalších věcí. K efektivnějšímu a výhodnějšímu spoření mohou pomoci speciální bankovní funkce, například mSpoření od mBank.

O Češích je známo, že rádi šetří. Ne nadarmo se u nás používá přísloví „kdo šetří, má za tři“. Jako národ jsme pověstní zálibou nakupovat ve slevách, čehož jsou si moc dobře vědomi i obchodníci, kteří pro zákazníky neustále připravují různé slevové akce.

Co se týče šetření a úspor obecně, i zde se na pomyslném žebříčku řadíme nahoru. Podle výzkumu pro Českou bankovní asociaci (ČBA) si peníze stranou odkládá naprostá většina Čechů. Nejčastěji takto ušetří částku v rozmezí jednoho až dvou a půl tisíce korun měsíčně.

Na co si Češi odkládají?

Jedním z častých důvodů, proč si Češi dávají peníze stranou, je dovolená a cestování. Podle dat Českého statistického úřadu strávilo v loňském roce dovolenou v zahraničí přes pět milionů obyvatel ČR. „O alespoň jednu zahraniční dovolenou ročně se Češi nechtějí ochudit. Často si peníze dávají bokem také v souvislosti s bydlením. Šetří na jeho rekonstrukci, vybavení domácnosti či na pořízení vlastní nemovitosti,“ uvádí Jan Kamenský, produktový specialista mBank.

Výsledky výzkumu pro ČBA také ukázaly, že Češi myslí i na budoucnost. Účel spoření totiž často tkví v tvorbě finanční rezervy pro případ nečekané události či výpadku příjmů. Za zmínku stojí i spoření na stáří či pro děti a vnoučata.

Úspory jdou ve spoustě případů také na koupi automobilu nebo třeba na dárky, například k Vánocům. „Vždy se najde něco, o čem víte, že na to dříve či později vynaložíte finance. Měsíční spoření, byť jen malé částky, vám hospodaření s penězi významně ulehčí a snadněji si tak našetříte třeba i na své tajné sny,“ vysvětluje Jan Kamenský.

Že s každou platbou zároveň i šetříte?

Samotné odkládání peněz bokem zvýhodní spoření od mBank. mSpoření totiž nabízí majitelům mKonta zúročení sazbou ve výši 1,2 % ročně. Kromě toho funguje na principu připisování částek z odcházejících transakcí na stanovené cíle, respektive účely spoření, takže si s každou platbou zároveň šetříte. „V praxi to funguje tak, že si vyberete, na co si chcete našetřit – jako příklad uveďme motorku –, a při každé platbě kartou, odchozí transakci či výběru z bankomatu se na mSpoření, a konkrétně na kýženou motorku, připíše vámi nastavená částka či nastavené procento z odchozí transakce. Další možností je převádět na váš cíl rozdíl mezi zaplacenou částkou a zbytkem do nejbližší stokoruny či si nastavit měsíční trvalý příkaz,“ doplňuje Kamenský.

Založení mKonta i mSpoření je zcela zdarma, stejně jako vedení účtu. Nemusíte se bát, že byste na peníze připsané na konto mSpoření nemohli „sáhnout“. Peníze lze kdykoli zdarma přesunout a účet je možné bez poplatků zrušit.

Více informací k mSpoření najdete zde.