Tip na novoroční předsevzetí, které se vyplatí? Začněte konečně investovat!

Vyplatí se investice do zlata?

Vyplatí se investice do zlata? Zdroj: zlataky.cz

S příchodem nového roku se pojí mnohé tradice. Někdo si jde zaplavat do zamrzlé Vltavy, jiný posílá novoročenky, další sepisuje seznam novoročních předsevzetí. Pokud jste příznivci plánování cílů, máme pro vás tip na nové finanční předsevzetí.

Rostoucí inflace a zdražování cen – to jsou hlavní důvody, které nutí běžné spotřebitele, aby se zamysleli nad tím, jak ochránit své finance. Média hlásí, že inflace dosáhla v říjnu 2021 5,8 %, což je nejvíce od roku 2008. Strategie schovávání peněz pod polštářem tak může přinést více škody než užitku, neboť peníze postupně ztrácí na své hodnotě.

Pokud hledáte způsob, jak své úspory ochránit, investování může být správnou volbou – a rovněž skvělým novoročním předsevzetím na rok 2022.

Jak začít investovat?

Jestliže s investováním právě začínáte, zajímat vás pravděpodobně budou konzervativnější druhy investic s nižším rizikem.

Jednou z vhodných komodit jsou drahé kovy, které na rozdíl od jiných typů odolávají inflaci a jsou imunní i proti politickým či ekonomickým změnám. Tento benefit si Češi uvědomují čím dál více – průzkum Golden Gate CZ ukázal, že k investici do drahých kovů se přiklání až 57 % populace, díky čemuž se – vůbec poprvé v historii – stavební spoření v žebříčku oblíbenosti ocitlo na 2. místě.

Jak začít investovat? Zlaté slitky s filmovými motivy jsou dobrým startemJak začít investovat? Zlaté slitky s filmovými motivy jsou dobrým startem | zlataky.cz

Vyplatí se investice do zlata?

Když je řeč o investici do drahých kovů, myslí se tím zejména zlato, stříbro, platinarhodium nebo palladium. Z těchto možností však jednoznačně dominuje zlato, a to hned z několika důvodů.

1. Cena zlata kontinuálně roste

První benefit, který mluví v prospěch zlata, je jeho rostoucí hodnota. Podle průzkumů se jeho cena od roku 1971 zvyšuje o 10 % ročně. V roce 2020 zaznamenalo zlato rekordní růst, kdy se jeho cena přehoupla přes 2000 USD/Oz.

2. Zlato odolává inflaci

Zlato skvěle odolává inflaci, ale také dalším vnějším vlivům. Na rozdíl od dalších komodit jeho hodnota v období ekonomické krize a dalších otřesů sílí. Díky tomu představuje bezpečí a stabilitu.

3. Zlato má vynikající dlouhodobou návratnost

Další výhoda souvisí s jeho skvělou návratností. Experti udávají, že návratnost je podobná ve srovnání s akciemi, a dokonce vyšší než u dalších komodit. To se týká hlavně dlouhodobých investic.

4. Zlato se chlubí vysokou likviditou

Likvidita vyjadřuje, jak rychle lze investici proměnit na hotové peníze. A v případě zlata to jde opravdu snadno. Nakoupené zlato jednoduše prodáte za jakékoliv situace, neboť poptávka se stále drží na špičce.

5. S investováním do zlata může začít každý

Na rozdíl od dalších forem investic nepotřebujete na obchodování se zlatem žádné velké zkušenosti, ani vysoký kapitál – začít můžete třeba s pár tisíci korun. Na trhu s fyzickým zlatem se rovněž zorientujete rychle.

Takže…vyplatí se investice do zlata? Výše vyjmenované důvody dokazují, že jednoznačně.

Investice do fyzického zlata je ideální pro investory začátečníky

Investice do zlata nabírá několik forem – zvolit můžete obchodování na burze nebo nákup fyzického zlata ve formě cihliček, slitků a mincí. Pro začínající investory je druhá možnost bezpečnější, neboť nevyžaduje tolik dovedností a znalostí z burzy.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh investice, vaše rozhodnutí vás v budoucnosti odmění příjemným zhodnocením a udělá z novoročního předsevzetí vynikající strategický tah.