Tipy na víkend: Beskydy prověří chodce v extrémním maratonu

Lysá hora, ilustrační foto

Lysá hora, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ze soboty na neděli se v Beskydech koná extrémní vytrvalostní závod Adidas 24 hodiny na Lysé hoře. Jde o 24 hodin trvající extrémní horskou štafetu dvojic společně se sólo závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců. Jde o velice náročnou turistickou akci, která je však otevřena široké sportovní veřejnosti. Začátek maratonu na Lysé hoře je v sobotu v 11 hodin.

za zábavou

Frymburk u Lipna bude v sobotu odpoledne patřit příznivcům netradičních zimních sportů a především recese. U křížové cesty pod Martou se už po jednadvacáté uskuteční oblíbené závody v jízdě na „ruském“ bobu. Přihlásit se může kdokoli. A co je vlastně ruský bob? Stroj je prostý, tvoří jej polovina laminátového krytu, který se v minulosti používal u sloupů veřejného osvětlení a jméno dostal především podle rudé barvy. Tvarem připomíná raketu. Závodník do něj ulehne na záda a spustí se sněhovým korytem dolů z kopce.

za kulturou

Pražské kino Lucerna ještě až do pondělí hostí 6. ročník festivalu japonských filmů a kultury Eigasai se. Během celého festivalu se promítne 20 filmů, na návštěvníky čeká i bohatý doprovodný program. Po skončení pražské části festival dorazí v ozvěnách také do Plzně, Opavy a Hodonína. Festival věnuje největší pozornost jedinečné osobnosti, kterou je režisér Imamura Shōhei. Imamura jako jediný Japonec získal dvakrát Zlatou palmu na festivalu v Cannes – nejprve za proslulou Baladu o Narajamě, o 14 let později pak za brilantní snímek Úhoř.