Tragikomické moralitky z krásného Islandu

O koních a lidech

O koních a lidech Zdroj: film europe

Film, který Island vysílal jako národního zástupce na poslední Oscary, nepotvrzuje pověst tamní kinematografie jako hluboce depresivní. Zato odpovídá názoru, že Islanďané mají specifický smysl pro absurdní a černý humor a žijí na ostrově plném krásné přírody.

Snímek O koních a lidech se odehrává na severu Islandu, kde jeho autor Benedikt Erlingsson jako teenager pracoval na farmě. A právě tady žije zvláštní plemeno koníků. Ti se ve filmu stali chloubou některých místních postav i pomocníkem při vyjadřování jejich vzájemných vztahů a názorů. I když se vše odehrává v jedné venkovské komunitě, kde se všichni znají a pozorují dalekohledem, film se vlastně skládá z asi pěti historek. V nich figurují koně a lidé a několikrát i nepěkná smrt jako trest za (vždy lidské) neřesti, jako jsou marnivost, hněv nebo alkoholismus.

Erlingsson se dosud živil jako herec, k vidění byl třeba v komedii Kdo je tady ředitel? od Larse von Triera. Snímek uvedený na festivalu v Karlových Varech pak je jeho celovečerním debutem. A to debutem vcelku úspěšným, protože vyhrál šest domácích filmových cen a vedle toho karlovarského objel i další festivaly. Jejich diváky si většinou získává svým lakonickým svérázným humorem propleteným s tragikou, poetikou, kterou hledá v detailech koňských očí, a jízlivými morálními poučkami skrytými v jednotlivých povídkách.

Mezi ně se nehodí ta nejsmutnější a nejdrsnější s otravným španělsky mluvícím turistou, který se dost nepřesvědčivě ztratí své skupině jezdecké školy. Film také někdy šokuje explicitní krví či mrtvolou a i při 81 minutách by mu slušela kratší stopáž. Takhle jeho malá dramata poskytují moc času na obdivování islandské přírody.

O koních a lidech
(tragikomedie, Island/Německo, 81 minut)
Režie: Benedikt Erlingsson
Hrají: Ingvar Eggert Sigurdsson, Charlotte Bovingová, Maria Ellingsenová
Premiéra: 4. září
Hodnocení: 60 %