Trhu s chytrými hodinkami vévodí Samsung, druhý je Pebble

Samsung Galaxy Gear

Samsung Galaxy Gear Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Jen pouhý den po uvedení chytrých hodinek společnosti Apple publikovala analytická firma Statista zprávu o nositelných zařízeních za rok 2014. Jasným lídrem nového trhu technologického byznysu se stal loni Samsung. Hned na druhé příčce se umístila firma Pebble.

Samsung s prodejem hodinek s Androidem (Galaxy Gear a Gear Live) a Tizenem (Galaxy Gear, Gear 2, Gear 2 Neo a Gear S) získal celkem 17,56 procenta tržního podílu. V součtu prodal jihokorejský výrobce v loňském roce 1,2 milionu chytrých hodinek. S větším odstupem na druhém místě skončila společnost Pebble, která loni dokázala prodat na 700 tisíc kusů svých hodinek.

Největší výrobci chytrých hodinek v roce 2014Největší výrobci chytrých hodinek v roce 2014|Statista.com, repro MobilMania.cz

Celkově se na prodejích 6,8 milionu chytrých hodinek v loňském roce podílelo 89 společností. Průměrná cena chytrého zařízení na zápěstí činila 189 dolarů (zhruba 4800 korun). U Samsungu byly hlavními želízky v ohni Gear Live s Androidem Wear a hodinky Gear S. Pebble na druhém místě prodíval nejvíce svůj model Pebble Steel, FitBit zaujal modelem FitBit Surge. Čtvrté místo pak patří dalšímu mobilnímu výrobci, Sony, u něhož se nejvíce prodávaly hodinky Sony SmartWatch 3.

Do hry vstupuje Apple

Situace by se letos měla poměrně výrazně změnit. Technologický obr Apple představil své hodinky Watch, které dorazí během letošního jara. Pebble pro změnu chystá další generaci svých hodinek už v dubnu. Peníze opět získává prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Kickstarteru.