Tři měsíce pravdy. Zvládnou je?

České fotbalové reprezentanty čeká už za čtvrt roku evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině. Jakou formu budou hráči mít?

Už ve středu 29. února čeká české fotbalové reprezentanty prověrka v podobě přípravného utkání v Irsku. Prvního června potom v Praze generálka s Maďarskem. A pak? Pak už to, na co čeští fanoušci čekají dlouhé čtyři roky. Mistrovství Evropy, které hostí Polsko a Ukrajina.

S blížícím se šampionátem bude přibývat otázek. Nominovat toho nebo někoho jiného? Hraje? Má formu? Dává góly? Sedmička zmapovala, jak si před jarní porcí zápasů v nejrůznějších evropských ligách vedou klíčoví muži, kteří se na mistrovství Evropy budou bít v dresech se lvíčkem na prsou. Někteří mají nové angažmá a šanci, že i na jaře dostanou příležitost prodat to nejlepší, co umí. A to může hrát při konečném rozhodování o nominaci u hlavního reprezentačního kouče Michala Bílka velkou roli.

Milan Baroš • útočník, Galatasaray Istanbul

Pozor, tady může být problém. Baroš sice vstřelil v sezoně sedm gólů, ale před dvěma týdny se nechal hloupě vyloučit, když po sporné situaci vynadal hlavnímu rozhodčímu. Dostal trest na tři zápasy a turecká média už spekulují o tom, že se jej Galatasaray v létě zbaví. To nejsou ty nejlepší vyhlídky na základní sestavu ani znovunalezení střelecké formy.

Tomáš Necid • útočník, CSKA Moskva

Tři čtvrtě roku se zotavoval z operace kolene, na začátku února se konečně dočkal. Naskočil do přípravného zápasu. Na jaře tak opět bude bojovat o místo v sestavě ruského velkoklubu. Dostane šanci na šampionátu? „Nijak se k tomu neupínám, ale je to pro každého velká výzva,“ ví Necid.

Tomáš Rosický • záložník, Arsenal

Český „špílmachr“ by mohl být na Euru v ideálním rozpoložení. V posledních letech jej často trápila zranění, na podzim zase ve hvězdami nabitém Arsenalu příliš šancí nedostával. Teď je všechno jinak. Rosický pravidelně nastupuje a v Londýně prý pro něj chystají novou lukrativní smlouvu. A to je skvělá zpráva nejen pro jeho peněženku, ale i pro české fanoušky.

Petr Jiráček • záložník, Wolfsburg

Na podzim byl nepostradatelným článkem plzeňské sestavy, poté přestoupil do bundesligového Wolfsburgu. Tam se zabydlel v základní sestavě a blýskl se i dvěma góly do sítě Freiburgu. „Chválu si zasloužím, až takových zápasů odehraju patnáct,“ odmítal Jiráček superlativy po povedeném představení. Když udrží nastavenou laťku, přijede na Euro ostřílený novými zkušenostmi a nabitý sebevědomím.

Václav Pilař • záložník, Plzeň

O něm se toho v zimě napsalo snad nejvíc. Kvůli podivné hře klubů a agenta nebylo vůbec jisté, kde bude hrát. Měl podepsat smlouvu s Wolfsburgem, s tím však nesouhlasila Plzeň, kde je Pilař na hostování z Hradce Králové. Hrozilo dokonce i to, že jaro odehraje v plzeňském béčku. Po vleklých tahanicích se nakonec všechny tři strany dohodly, Pilař zůstane v Plzni a do Německa odejde až v létě. A to je důležité pro něj i pro reprezentaci.

Jaroslav Plašil • záložník, Bordeaux

Tady je vše při starém. Bordeaux se po nepovedeném podzimu nadechlo a postupně stoupá tabulkou francouzské ligy. Poslední tři zápasy vyhrálo a Plašil byl u toho jako platný člen základní sestavy.

Theodor Gebre Selassie • obránce, Liberec

Do reprezentačního základu se dostal až na podzim, ale málokdo předpokládá, že by z týmu měl vypadnout. A pomoci mu v tom má i setrvání v Liberci. Gebre Selassie měl sice nabídky ze zahraničí, především z Ruska, ale nakonec zůstal pod Ještědem. Tam má místo v sestavě jisté. A pokud bude hrát tak, jako hrál dosud, nemělo by mu Euro uniknout.

Roman Hubník • obránce, Hertha Berlín

Své místo na hřišti má v berlínském klubu jisté, ale otazník visí nad jeho výkony. Hertha jde od porážky k porážce, v novém roce prohrála všech pět zápasů a dostala nejvíc gólů v Bundeslize. Před Hubníkem i jeho spoluhráči stojí těžký boj o záchranu.

Tomáš Sivok • obránce, Besiktas Istanbul

Gólem pomohl reprezentaci k postupu přes Černou Horu a pálí mu to i v klubu Besiktas, za který jako obránce skóroval už pětkrát. Naposledy proti Praze v Evropské lize. Pokud si udrží formu až do června, bude jasnou volbou na stoperský post.

Michal Kadlec • obránce, Leverkusen

V Německu nedávno prodloužil smlouvu, pravidelně nastupuje a v zápase Ligy mistrů proti Barceloně byl jedním z nejlepších hráčů na hřišti, vstřelil dokonce gól. A pak od německých médií sklidil kritiku za to, jak bojoval o dres Lionela Messiho. Ale to v rozhodování Michala Bílka asi velkou roli hrát nebude.

Petr Čech • brankář, Chelsea

Jistota v národním týmu i v klubu. Chelsea se sice potýká se špatnými výsledky, mizernou formou a rozbroji mezi hráči a trenérem Villas-Boasem, ale to na věci nic nemění. Čechova pozice je taková, že jej z branky vyžene jen zranění.