Trochu jiné detektivky Neila Gaimana

Vražedná tajemství a další příběhy

Vražedná tajemství a další příběhy Zdroj: Repro E15

Trojice umělců převedla do komiksové verze několik povídek Neila Gaimana. Všechny spojuje téměř kriminální zápletka a typický fantazijní svět uznávaného spisovatele.

O kvalitách britského spisovatele a komiksového kouzelníka Neila Gaimana se čeští čtenáři mohou dozvídat čím dál častěji z čím dál více zdrojů. Vedle knih Albatrosu to je také spousta komiksů, které už se dostaly na český trh v čele s magickým Sandmanem. Nyní nakladatelství Crew vydává méně tradiční rozměr gaimanovské tvorby, konkrétně soubor komiksů vytvořených podle Gaimanových scénářů. Pod názvem Vražedná tajemství a další příběhy tak najdeme několik netradičních detektivek. Ale nebojte, Gaiman i v tomto žánru dokáže rozehrát své metamytologické hrátky, které jsou zábavné v kterékoli podobě.

Hned úvodní povídka Vražedná tajemství začíná jako civilní příběh mladíka, který kvůli počasí nedobrovolně tráví čas v Los Angeles. Zajde za bývalou přítelkyní, užijí si spolu a na cestě domů si popovídá s jedním snad bezdomovcem.
Ten je ale ve skutečnosti andělem pomsty Raguelem a mladíkovi začne vyprávět vyšetřování vraždy anděla spáchané v nebi.

A také v dalších příbězích se skvěle propojují různé světy. Například se dozvíte, jak noční bitvy možná svádí i vaše kočka, kouzelný je příběh neviditelného Harlekýna, který se snaží zlákat novou Kolombínu, i závěrečný karneval hrůz, během nějž zmizí jedna z návštěvnic. Gaimanovy scénáře jsou někdy silnější (první dvě povídky), jindy spíš slabší (závěr), ale vždy výrazné a nezapomenutelné.

Totéž platí i pro kresbu. Zatímco P. Craig Russell v úvodních Vražedných tajemstvích mísí saudkovské anděly s moderní jemnou linkou Stvoření noci Michaela Zulliho a taktéž jeho Fakta v případu zmizení slečny Finchové se blíží impresionistickým malbám. John Bolton a jeho Harlekýnův Valentýn skvěle pracuje s fotorealistickou kresbou nejspíš dokonce využívající reálné fotografie.

Přesto komiks v jednom selhává. Jako celek nefunguje a znovu se potvrzuje, že Gaiman je silnější ve velkých celcích než v miniaturách. Proto Vražedná tajemství docení především jeho skalní fandové, ale mnoho nových nejspíš nepřiláká.

Neil Gaiman a kol.: Vražedná tajemství a další příběhy
Nakladatelství: Crew, 2016
Překlad: Petr Kotrle
Hodnocení: 70 %