USA budují velení pro případnou kybernetickou válku

kyberválka, kyberútok

kyberválka, kyberútok Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy budují nové ústředí pro vedení budoucích válek v kybernetickém prostoru. Podle agentury Reuters bude nová budova umístěna severně od metropole Washingtonu a bude stát 358 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Do konce roku 2015 by mělo středisko přijmout na 3 tisíce až 4 tisíce nových odborníků na kybernetiku, čímž se velikost této již existující obranné složky zečtyřnásobí.

Většina pracovníků ústředí se zaměří na obranu, tedy detekci a zastavování průniků do počítačů vojenských a jiných důležitých sítí ze zemí nebezpečných pro Spojené státy. Mezi takovými zeměmi může být i Čína, Írán nebo Severní Korea.

Nezanedbatelný bude ovšem také ofenzivní charakter složky, která by měla provádět v případě nutnosti či odvetných kroků vlastní kyberútoky. „Vyškolíme je na nejvyšší možné úrovni,“ prohlásil armádní generál Keith Alexander, který je ředitelem této složky.

Nejrůznější činitelé a odborníci již dlouhá léta upozorňují, že americké počítačové sítě jsou nechráněnou oblastí pro špionáž, krádeže duševního vlastnictví a narušování činnosti ze zemí jako je Čína a Rusko. Jsou také běžným cílem útoků hackerů a zločineckých skupin.