USA: Hackeři se snaží narušit náš finanční systém

Chyceni v síti...

Chyceni v síti... Zdroj: Jan Sedlak

Stovky kybernetických útoků na banky a další instituce ve Spojených státech, ke kterým došlo v posledních letech, představují cílený pokus výrazněji destabilizovat tamní finanční systém, prohlásil americký ministr financí Jack Lew. Nezmínil přitom žádnou zemi ani organizaci, u které by bylo podezření, že je za útoky zodpovědná. Ministr ale podotkl, že kdyby byly "základní operační funkce" hlavních finančních institucí oslabeny, mohlo by to způsobit rozsáhlé ekonomické škody.

Proniknutí do strategického bodu v rámci této sítě by společně s útoky na společnosti a podniky veřejných služeb mohlo vést k narušení trhu a k rozsáhlým škodám, prohlásil ministr na konferenci, kterou sponzorovala stanice CNBC a časopis Institutional Investor.

Podniky ministr vybídl k tomu, aby nechaly stranou obavy o poškození pověsti a rychleji informovaly o případech, kdy došlo k narušení bezpečnosti. Společnosti by také měly více spolupracovat s vládou a mezi sebou navzájem, aby takovým útokům zabránily.

Americké zákonodárce ministr financí vybídl, aby schválili návrhy právních norem o kybernetické bezpečnosti, které mají vyjasnit otázku odpovědnosti.

Vláda prezidenta Baracka Obamy a Kongres se přou kvůli návrhům, podle kterých by společnosti mohly sdílet více informací týkajících se kybernetické bezpečnosti s vládou a mezi sebou navzájem. Bílý dům se ale domnívá, že některé verze návrhu neobsahovaly dostatečné pojistky proti sdílení údajů o jednotlivcích.