V Austrálii vyroste největší solární termální elektrárna na světě

V Austrálii vyroste největší solární termální elektrárna na světě

V Austrálii vyroste největší solární termální elektrárna na světě Zdroj: Amble, CC BY-SA 4.0

Australská vláda schválila plán na výstavbu obří solární termální elektrárny o výkonu až 150 MW. Tu během nadcházejících let v Port Augusta vybuduje společnost Solar Reserve.

Solární termální elektrárny na rozdíl od těch fotovoltaických využívají zrcadla k soustředění slunečního světla na kolektor, ve kterém se zahřívá topné médium (v tomto případě půjde o roztavenou sůl). „Jedná se o podstatně úspornější způsob ukládání energie, než ten který vyžaduje baterie,“ uvedl profesor Wasim Saman z University of South Australia.

Díky tomuto řešení elektrárna v Port Augusta údajně dokáže pokračovat v generování energie ještě 8 hodin po západu slunce – a to při plném vytížení. Matthew Stocks z Australian National University v dané souvislosti nicméně upozornil na to, že solární termální technologie má i své nevýhody.

„Pokud je v systému nadměrné množství elektřiny, protože vítr silně fouká, ve srovnání se systémem s bateriemi a pumpami ho nelze efektivně využívat k ukládání elektrické energie za účelem jejího pozdějšího přesunu v době nedostatku,“ konstatoval. „Zatím není jasné, zda výsledky budou lepší než v případě větrných a solárních elektráren s úložištěm energie.“

Video placeholde
Concentrating Solar Power • Živě.cz

Pro úplnost dodejme, že náklady na realizaci tohoto ambiciózního projektu činí 650 milionů australských dolarů. To je podle dostupných informací méně, než na kolik by přišla nová uhelná elektrárna. Pokud vše půjde dobře, stavba by měla být dokončena v roce 2020.

„Jde o první rozsáhlou aplikaci solární tepelné generace – která již úspěšně funguje v Evropě, USA i Africe – v Austrálii,“ řekl Saman.