V muzeu radí houbařům

Tylopilus felleus_hřib žlučník

Tylopilus felleus_hřib žlučník Zdroj: iStock.com

Každé pondělí až do 25. října je v Muzeu Vysočiny Jihlava mezi čtvrtou a pátou odpoledne otevřená houbařská poradna. Mykologové bezplatně určí donesené houby a poradí.

Houby je vhodné přinést celé a neočištěné. Lidé je mohou
též zanechat na pokladně mimo zmíněný čas.
„Houbaři nosí spíš běžné houby, třeba hřib nachovýtrusný,
ryzce ci bedly. Pro známého jsem nedávno určovala žampion
císařský, který se zde vyskytuje poměrně vzácně,“ říká
mykoložka Kateřina Pauzarová, jež poradnu od září vede.
Jedlých druhů hub rostou na Jihlavsku stovky, ale laici sbírají
jen zhruba pět desítek z nich.
V okolí převažují smrkové lesy s kyselým podložím. Ty vyhovují
oblíbeným druhům, kterými jsou hřib hnědý, smrkový
a kovář, holubinky a lišky.
Druhy rostoucí v teplomilných lesích na zásaditých půdách
chybějí. „Z košíku lidem nejčastěji vyhazuji hřib žlučník neboli
horčák. Na Jihlavsku si houbaři musejí dát pozor hlavně na
smrtelně jedovaté muchomůrky zelenou a jízlivou,“ varuje
Pauzarová.