V New Yorku se bude dražit přístroj, který používal "Doktor Smrt"

Jack Kevorkian

Jack Kevorkian Zdroj: CTK/AP/Sheinwald Richard

"Smrtící přístroj", který používal známý propagátor eutanazie Jack Kevorkian, jde koncem měsíce do aukce. Spolu s malbami a dalšími osobními předměty řečeného Doktor Smrt, který pomohl více jak stovce lidem spáchat sebevraždu, se bude dražit v newyorském technologickém institutu. Uvádí to dnes britský list The Daily Telegraph na svém serveru.

Kevorkian, který zemřel ve věku 83 let letos v červnu, ve Spojených státech rozpoutal vášnivou debatu o přípustnosti asistované sebevraždy nevyléčitelně nemocných a trpících, kteří si přejí zemřít.

Přístroj, který bude dražen 28. října, Kevorkian vozil ve starém autě po USA, kde v 90.letech asistoval u sebevražd. Americká justice jeho počínání hodnotila jako vraždy. Podařilo se ale mu prokázat jen jediný případ, za nějž byl odsouzen k odnětí svobody na 25 let, s možností zkrácení na deset. Ve vězení nakonec pobyl osm let a ze zdravotních důvodů byl propuštěn. Musel přitom slíbit, že už nikomu nebude pomáhat ke smrti; vymínil si však, že může nadále eutanazii propagovat psaním článků a přednáškovou činností.

Televizní společnost HBO o něm natočila film You Don't Know Jack (Neznáte Jacka), v němž titulní roli hrál americký herec Al Pacino.

Asistovaná sebevražda je v USA legální pouze v Oregonu. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřípustné. Návrh zákona o zdravotních službách, který tento měsíc neprošel Senátem, mimo jiné respektuje pouze přání pacienta nepokračovat v léčbě.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.