Virtuální nástěnka za 11 miliard? Pinterest shání další peníze

Pinterest,

Pinterest, Zdroj: Profimedia.cz

Sociální síť Pinterest plánuje v blízké budoucnosti zvýšit svou hodnotu. Aktuálně prý jedná s velkými fondy o novém kole financování, které by mohlo pět let fungující službu ocenit až na 11 miliard dolarů (zhruba 267 miliard korun). Informoval o tom The Wall Street Journal (WSJ).

Podle WSJ chce Pinterest vybrat až 500 milionů dolarů, čímž by svou stávající hodnotu zdvojnásobil na 11 miliard dolarů. Společnost chce vybrat peníze v nejbližších týdnech, není však jasné, zda osloví jen stávající investory nebo zda hledá i nové. Zástupci Pinterestu informaci nekomentovali.

Přísun financí by Pinterestu pomohl udržet růst a vývoj byznys modelu. Společnost s pěti stovkami zaměstnanců má ambici stát se plnohodnotnou sociální sítí. Zatím funguje spíše jako „záložka“ obrázků. V letošním roce Pinterest chystá také funkci „koupit“.

Zatím poslední financování Pinterestu proběhlo v květnu loňského roku, kdy služba vybrala od investorů celkem 200 milionů dolarů. Hodnota firmy tehdy vzrostla na pět miliard dolarů. Za dobu své existence se Pinterestu podařilo vybrat 764 milionů dolarů.

Obrázky táhnou. Pinterest rekordně rostl
Ze všech sociálních médií v roce 2014 nejvíce rostl Pinterest. Počet aktivních uživatelů se zdvojnásobil, konkrétně se navýšil o 97 procent. Tvrdí to alespoň studie GlobalWebIndex. Na druhém místě skončil Tumblr, který hlásí nárůst o 95 procent. Třetí pozici obsadil Instagram s růstem počtu uživatelů o 47 procent. Pětici nejrychleji rostoucích sociálních sítí ještě doplňuje LinkedIn (38 procent) a YouTube (13 procent).
Jak rostly sociální sítě v roce 2014Jak rostly sociální sítě v roce 2014 | GWI