Vynálezy vyměnil za burzovní trh

Na každé škole patřil mezi nejlepší studenty. Doktorát získal ve švýcarském Curychu. Vědeckou dráhu ale přerušil a teď pracuje pro německou burzu.

Počítače ho provázejí celý život. Poprvé se s nimi potkal už v jejich raném stadiu na základní škole a zůstal jim věrný dosud. „Od páté třídy jsme měli počítačový kroužek a rodiče mi počítač pořídili domů. Asi jsem tím dost zasažený, i když poslední vývoj techniky zase tolik nesleduju,“ říká další úspěšný zástupce generace 77 Petr Doubek. Základní školu i gymnázium vystudoval v Pardubicích, ale stejně tak jako řada dalších jeho vrstevníků se mu novým domovem postupně stala Praha. „Pořád se mi menší města líbí víc, ale v Pardubicích už kromě rodiny moc známých nemám. S většinou bývalých spolužáků se potkávám v Praze,“ říká třiatřicetiletý Doubek, který vystudoval informatiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Na pražské univerzitě, stejně tak jako při postgraduálním studiu ve Švýcarsku se zajímal především o počítačové vidění. Výsledkem tohoto oboru je například schopnost digitálních fotoaparátů najít v obraze tvář a zaostřit na ni, přestože není uprostřed obrazu.
„Já jsem se konkrétně snažil udělat automatického střihače videa. Ten se uplatní například v situaci, kdy máte v místnosti víc kamer. Výsledkem je pak automatické sestříhání záznamů do smysluplného videa,“ vysvětluje projekt, na kterém pracoval i při dokončování doktorátu v Curychu.
Čtyři roky potom působil jako vědec a učitel na ČVUT v Praze, kde byl i členem skupiny, která patří v Čechách mezi prvotřídní výzkumná pracoviště.
„Pracovali jsme na počítačovém rozpoznávání chodců nebo dopravních značek, případně čtení registračních značek. Hodně se tady spolupracovalo s průmyslem. O některých věcech mluvit nesmím, protože se pod sankcemi zavazujete k tomu, že neprozradíte, co jste vyzkoumali,“ vysvětluje Doubek.
Sám přiznává, že ho výsledky této práce příliš nenaplňovaly, a proto se vrátil k tomu, co vystudoval. V současné době tak vyvíjí pro německou burzu systémy, které mají snížit rizika při obchodování na burze.