Za sedm let se prý začnou hroutit wi-fi sítě. Hrozí nedostatek kmitočtů

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Podle britského regulačního úřadu Ofcom, který analyzuje bezdrátové sítě ve Velké Británii, rostou nové wi-fi zářiče takovým tempem, že se může země už v roce 2020 potýkat se zcela zaplněnými 2,4GHz a 5GHz pásmy.

Ofcom předpokládá, že tou dobou se bude zejména v husté městské zástavbě navzájem překrývat už tolik wi-fi sítí, že bude velmi složité dosahovat slušných přenosových rychlostí a vůbec dostatečně kvality připojení.

Ačkoliv se analýza věnuje výhradně britskému trhu, situace v Londýně a dalších městech ostrovního království se principiálně neliší od ostatních velkých měst vyspělého světa.

Ofcom tedy radí, aby se telekomunikační pásmo vyčistilo a aby se bezdrátovým datovým sítím přidělily nové kmitočty.

Ve zprávě Ofcomu se píše také o technologii dynamického přidělování různých pásem. To znamená, že různé typy telekomunikačních sítí by mohly vzájemně a automaticky používat své rozsahy podle toho, jak jsou jejich kmitočty v dané oblasti opravdu využívané. Trošku by se tedy obrousila přísná politika pevně přidělených frekvencí pro různé typy signálů.

Předpoklady rostoucího datového toku v britských bezdrátových sítích:Hustota sítí wi-fi ve Velké BritániiHustota sítí wi-fi ve Velké Británii | Real WirelessZdroj: Ofcom

Článek vyšel na serveru Živě.cz.