Západní turisté šetří a jezdí se nechat operovat do Bangkoku

Operace (ilustrační foto).

Operace (ilustrační foto). Zdroj: CTK

Thajsko je zemí, kde si turisté mohou levně pořídit kvalitní oblečení, dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo nové zuby. Ačkoli mnoho z nás děsí představa dovolené strávené v nemocnici, právě do nich míří čímdál více turistů, kteří do Thajska zavítají.

Asijská země zažívá boom v oblasti medicínské turistiky. Není se čemu divit, v Západní Evropě čekají pacienty dlouhé čekací seznamy, ne vždy citlivé zacházení i vysoké náklady na léčbu. A to vše dnes vyšší dostupnost cestování umožňuje lidem obejít.

Devět z deseti cestovatelů za zdravotnickými službami cestovalo v roce 2010 do Indie, Singapuru nebo Thajska. Na špici zájmu se drží Bangkok společně se Singapurem. Obě města se ale liší v cenách služeb. Singapur znevýhodňuje jak cena ubytování, tak cena léčby. Kvůli lékařskému ošetření nebo zákroku navštíví Thajsko ročně zhruba 500 tisíc lidí, zatímco Singapur pouze 200 tisíc.

V Thajsku toto odvětví každoročně roste a aktuálně tvoří podle zpravodajského serveru BBC 0,4 procenta HDP země. Novému druhu byznysu nahrávají místní podmínky. V zemi není těžké získat třicetidenní vízum, na místní letiště létá mnoho linek a zdravotní turistiku podporuje i thajský Úřad pro podporu cestovního ruchu. Ten na svém webu v sekci „Aktivity“ nabízí kromě obligátního nakupování, golfu, lázní nebo meditací právě lékařskou turistiku. Nabídka zahrnuje nejen plastickou chirurgii, ale například i stomatologickou péči nebo změnu pohlaví.

Turisté se přitom nemusejí obávat špatného zacházení nebo toho, že by se v Thajsku jednalo o podřadné kliniky. Kliniky i lékaři jsou často v rámci zvýšení své prestiže akreditováni firmami ze Západu a s personálem se pacienti domluví anglicky. Jedna z místních nemocnic má například k dispozici překladatele do 22 různých světových jazyků.

O rostoucí popularitě operací v cizině svědčí i fakt, že na internetu již existují porovnavače jednotlivých lékařských zákroků v různých zemích. Americký server PlacidWay.com například kromě zmíněné funkce nabízí i cestovní balíčky a rozcestník na kliniky na celém světě. Američany tak může těšit, že operace kyčelní náhrady v Bangkoku je přijde zhruba na povinu toho, kolik by zaplatili v USA.