Zatím největší propad prodejů PC v Česku: nejvíc tratí HP

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

Prodej osobních počítačů v Česku v 1. čtvrtletí klesl o 16 procent na 206 300 kusů. Největší odbyt má v tuzemsku nadále Hewlett-Packard (HP), jeho prodeje ale spadly o třetinu na 39 900 PC. Důvodem poklesu počítačového trhu jsou jak loňské vysoké prodeje, tak přechod zákazníků od netbooků k tabletům, uvedla k číslům analytická firma IDC. Prodeje některých segmentů trhu – třeba ultra tenkých notebooků, ale dál poměrně rychle rostou.

Trh stolních počítačů se od ledna do března propadl téměř o čtvrtinu, což představuje nejprudší pokles v historii. Relativně vysoký propad způsobil loňský silný prodej komerční sféře. K zákazníkům se v loňském prvním kvartále dostaly dodávky počítačů, ke kterým nemohlo v důsledku nedostatku pevných disků dojít už o čtvrtletí dříve kvůli povodním v Thajsku, kde sídlí hlavní dodavatel.

Klesal také trh notebooků, mimo jiné proto, že z trhu mizí dříve oblíbené mini-notebooky (netbooky). Šlo o cenově velmi dostupná zařízení, která však nebyla zdrojem velkých marží a nepřispívala tedy dostatečně na další výzkum a vývoj. Koupěschopná poptávka se částečně z trhu PC přesunula na trh v současnosti populárních tabletů.

Pokles prodejů se výrazně dotknul hlavně jedníčky na tuzemském trhu - HP. Druhému Lenovu se podařilo odbyt zvýšit o jedno procento na 33 tisíc počítačů a zároveň se poprvé stalo jedničkou na trhu notebooků. Třetí v celkových prodejích skončil Acer s růstem o pět procent na 31 700 PC.

Některé segmenty trhu se stále těší výraznému růstu. Jde o inovativní technologie, které nesou výrobcům velké marže, zejména ultra tenké a konvertibilní notebooky a desktopy typu All-in-one.

Ve druhé půli roku podle IDC trh PC určitě ožije. Komerční sféra bude například ve velkém přecházet z Windows XP, kterým bude v dubnu 2014 končit podpora ze strany Microsoftu, na novější verze, typicky na Windows 7. Naopak přechod na nejnovější Windows 8, který by pro firmy znamenal radikálnější změnu, bude zřejmě zdlouhavější.