Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Sexy účetnictví

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Investoři mají nové zaklínadlo. Paradoxně zní zcela prostince: software pro vedení účetnictví. Ačkoli by v roce 2018 zřejmě jen málo lidí očekávalo, že zrovna pod touto indicií je zakopána zlatá tržní žíla, je to tak.

Alespoň v případě americké softwarové firmy Avalara, která v cloudu zpracovává daně a související předpisy, a to napříč světem. Firma zrežírovala velkolepé IPO v polovině června, přičemž majitelé trpěli ze svého pohledu jedním zásadním problémem, a totiž zbytečnou skromností.

Investoři totiž na Avalaru uspořádali bezskrupulózní hon. Akcie plánovala vstoupit na burzu i za 19 dolarů za kus, upsala se za 24 dolarů, ve svůj premiérový den otevřela na 35 dolarech a zavřela o bezmála deset dolarů výše. Aneb jak si během odpoledne přijít k 88 procentům.

Ale co více, ani tím se účetnický sex-appeal Avalary nevyčerpal, akcie totiž zažila hvězdný minulý týden. Pět obchodních dnů znamenalo dalších třináct procent k dobru.

Avalara na sebe přitom pořádně upozornila investory teprve přede dvěma lety, kdy tehdejší start-up dokázal nabrat jednu z největších privátních investic v branži globálního fintechu. Tehdy to bylo 50 milionů dolarů. Co tenkrát rozpohybovalo celosvětový byznys firmy a vypadalo jako balík peněz, je dnes kapkou v avalarském moři. Firma končila týden s burzovní hodnotou 3,3 miliardy dolarů.