Akcie, měny & názory Jiřího Kostky: Burza a nový školní rok

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Dění na pražské burze tento týden připomíná začátek školního roku, kdy do třídy nastoupí několik desítek nových školáků. V úterý vstoupilo na neregulovaný trh pražské burzy Free Market přes třicet zahraničních společností.

Za tímto krokem stojí společné úsilí Burzy cenných papírů Praha a některých jejích členů. Obchodování probíhá v českých korunách, čímž kurz akcie již v sobě zahrnuje měnové riziko, na což je zapotřebí nezapomínat.

V případě posílení koruny dojde k poklesu kurzu akcií a naopak. Likviditu na trhu zajištují tvůrci trhu, což by mělo představovat plnohodnotnou alternativu k obchodování na mateřských trzích jednotlivých společností. Je možné také investovat do tří Exchange Traded Funds (ETF), kde investor participuje na vývoji celého koše podkladových aktiv a značně tak diverzifikuje své portfolio.

První obchodní den bylo na nových titulech provedeno 109 obchodů za 11 milionů korun, což představuje přibližně dvě procenta průměrné dlouhodobé aktivity na burze. Nabídka je opravdu široká a snad se časem naplní její účel a oživí pomalu skomírající obchodní aktivitu v našem českém akciovém rybníčku.

Autor je analytikem KB