Akcie, měny & názory Marka Dongrese: Kolik lidí čeká na Disney+

Filmová Studia Walta Disneyho spustila vlastní streamovací službu – Disney+

Filmová Studia Walta Disneyho spustila vlastní streamovací službu – Disney+ Zdroj: https://media.zenfs.com

Vchod ke studiím Walta Disneyho v Kalifornii
Disney chystá streamovací službu.
Disney+
4
Fotogalerie

Datum vstupu streamovací platformy Disney+ do Evropy se nezadržitelně blíží. Konkrétně jde o 24. března. Evropský trh přitom v současnosti patří Netflixu a Amazonu, kteří si jej dělí mezi sebe.

Například ve Velké Británii si Netflix drží 60procentní tržní podíl a Amazon 25procentní, v Německu je situace opačná a Amazon je lídrem se 47procentním podílem, zatímco Netflix má přibližně třetinu trhu.

Otázkou tak je, jak velkou část trhu si utrhne Disney+ pro sebe? Když Disney+ v listopadu vstoupil na americký, kanadský, australský, novozélandský a nizozemský trh, tak si za tři měsíce získal 28,6 milionu předplatitelů, tedy sedm procent celkové populace těchto zemí.

Při obdobném vývoji by v západní Evropě mohla platforma přidat až 19 milionů dalších předplatitelů za stejnou periodu, pakliže uvážíme nižší penetraci evropského trhu. Při nezahrnutí tohoto faktoru by Disney+ potenciálně mohlo přidat až 24 milionů předplatitelů.

Při průměrných tržbách na předplatitele reportovaných v posledních výsledcích ve výši 5,56 dolaru by celoroční tržby mohly vzrůst až o 1,6 miliardy dolarů, což by do celkových tržeb přidalo 2,3 procenta.  Disney+ by se tak v Evropě měl zařadit mezi tři největší platformy.

Pakliže by se tato čísla naplnila, celkový počet předplatitelů by se pohyboval kolem 50 milionů, na což by mohl reagovat management firmy zvýšením svého výhledu. Disney i přes silnou poptávku po své platformě stále očekává rozmezí předplatitelů mezi 60 miliony až 90 miliony ke konci roku 2024.  Právě neaktualizovaný výhled byl při zveřejnění výsledků pro určitou skupinu investorů zklamáním.

V druhé polovině letošního roku Disney+ také plánuje vstup na velký indický trh, kde se očekává přírůstek minimálně ve vyšších jednotkách milionů. Lze tak očekávat, že výhledová čísla budou ze strany managementu zvýšena, což by titulu mělo přinést pozitivní impulz.

Autor je analytikem České spořitelny