Daniel Novák: Hyeny a permoníci

Sídlo OKD v Ostravě

Sídlo OKD v Ostravě Zdroj: Euro Petr Berger

Kdo si ve středu na zpravodajském webu Novinky. cz přehrál nové video dvou českých dívek unesených v březnu v Pákistánu, dostalo se mu hned několika sdělení. Ještě než se spustila zpráva od obou Češek, mohl divák zhlédnout ponurou reklamu hobbymarketu, kde jistý muž potemněle vzpomíná na svého asi již mrtvého otce a jeho pozůstalost. Šot končí větou: „A co zůstane po tobě?“

Aby toho nebylo málo, během samotného neradostného vzkazu nahraného únosci najednou na uvedeném serveru ve spodní části videa vyskočila reklama vyzývající k nákupu „svůdných košilek“. Humor tu nemá místo, a to ani v nejčernější podobě. Jediné, co lze, je mluvit o hyenách a parazitech.

Agenturním zpravodajstvím prolétla zpráva s titulkem „Bakalův koncertní sál už má první zájemce o pořádání akcí.“ Zmíněný stánek vyrůstá hned vedle nového pražského sídla vydavatelského domu zmíněného finančníka, které vzniklo přestavbou bývalé továrny na obří kotle. Pomiňme, že už v dubnu, tedy ještě před stěhováním do nového sídla, byla v tomto Zápisníku vyslovena obava, aby prácedárce nakonec v někdejší kotlárně ještě svým zaměstnancům nezatopil. Zatopil.

Určitě teď bude stát za to dále sledovat, kdo bude vystupovat ve vedlejším koncertním sále. Například zda dojde i na pěvecký sbor Permoník z Karviné, dosud štědře podporovaný penězi z OKD. Otázkou totiž nyní je, jestli permoníci budou na cestu do Prahy ještě mít.