Glosa Jany Havligerové: Ani migranta, nazdar

Italský premiér Giuseppe Conte a jeho český protějšek Andrej Babiš

Italský premiér Giuseppe Conte a jeho český protějšek Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Italský premiér Giuseppe Conte a jeho český protějšek Andrej Babiš
Italský premiér Giuseppe Conte a jeho český protějšek Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Premiér Babiš včera při rozhovoru se svým italským protějškem zopakoval, že Česko nepřijme ani jednoho migranta. Giuseppe Conte to prý chápe, i když názory obou premiérů jsou rozdílné. Postoj Česka a dalších středoevropských zemí zkrátka je: Ani migranta, nazdar. Babiš důsledně hovoří o nelegálních migrantech a do značné míry má pravdu. Oproti roku 2015 se migrační krize proměnila, válečné uprchlíky skutečně ve velké míře vystřídali ekonomičtí migranti. O tom, že je hranice EU nutno důsledněji bránit, dnes patrně nepochybuje nikdo.

Není divu, že si Babiš s Contem notují, jak je migraci potřeba zastavit před hranicemi Evropy, k čemuž je potřeba podpořit jihoevropské státy. K účinným celoevropským opatřením má ovšem EU hodně daleko.

A pokud se vůbec na nějakých shodne, budou hodně, hodně drahá. Co od Babiše uslyšíme potom? Ani kačku, nazdar? Voličům se dobře vysvětluje, že ochráníme české hranice. Hůř to půjde s vysvětlením, že kvůli tomu musíme z vlastních financí podporovat země, jako jsou Maroko či Libye. Dokud nejde o peníze...