Glosa Jany Havligerové: Mlčeti zlato?

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a jeho manželka Olga se zdraví 2. ledna v zámku v Lánech u Prahy před tradičním novoročním obědem s prezidentem Milošem Zemanem (první zprava) a jeho chotí Ivanou Zemanovou.

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a jeho manželka Olga se zdraví 2. ledna v zámku v Lánech u Prahy před tradičním novoročním obědem s prezidentem Milošem Zemanem (první zprava) a jeho chotí Ivanou Zemanovou. Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Miloš Zeman
8
Fotogalerie

Po schůzce premiéra s prezidentem toho nebylo řečeno moc. Můžeme proto jen odhadovat, zda hlava státu vzala s povděkem vstřícné gesto, které předseda ČSSD avizoval dopředu: ve vnitrostranickém referendu o tom, koho bude strana podporovat v prezidentské volbě, se bude hlasovat i o Zemanovi, pokud bude chtít o Hrad bojovat. A stranické vedení by názor členů mělo respektovat. Tak pravil Sobotka. Zkusme tedy hádat, jestli tím Zemana ohromil.

Nemusíme třikrát, odpověď je snadná. Těžko. Takže o resumé tradičního novoročního oběda nám nejspíš více napoví až chování poslaneckého klubu ČSSD. Ten se bude muset příští týden rozhodnout, jak bude hlasovat o prezidentském vetu uvaleném na zákon o střetu zájmů.

Rozhodne-li se klub, že hlasování proti vetu bude závazné, pak bude jasné, že Sobotkova ochota ke kompromisům s hlavou státu má své meze. A ty šéf ČSSD není ochoten překročit ani kvůli tomu, že by mu to usnadnilo obhajobu nynějšího postu.