Dlouhý: Zeman dělá věci zemanovsky. Až do extrému

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: CTK

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý (59) - ekonom, exministr průmyslu a obchodu, čelný politik devadesátých let, bývalý člen KSČ. "Mám chuť vrátit se po patnácti letech zpět do aktivní politiky," říká a vydal se proto na "dlouhý běh". Kdo se s ním chce osobně seznámit, může si s ním zaběhat, třeba jen kousek, třeba jen na chvíli. Dlouhý hodlá proběhnout všechny regiony země, startuje 8. srpna.
Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
7
Fotogalerie

Šéfem Hospodářské komory je Vladimír Dlouhý teoreticky poslední rok svého prvního volebního období. Štěstí zkusí i letos a bude znovu do čela podnikatelské organizace kandidovat. O tom, že by znovu zkusil sehnat podpisy také pro volbu prezidenta ČR, ale příliš neuvažuje. Dlouhý to řekl v rozhovoru pro E15. 

Je tedy někdo, kdo může v prezidentské volbě porazit současného prezidenta? "Nejvíc Miloše Zemana může ohrozit sám Miloš Zeman," myslí si Dlouhý s tím, že se rozhovorům na podobná témata spíše vyhýbá.

"Jsem prezidentem HK a naši členové si přejí vyrovnané vztahy i s Hradem. Mám s ním odlišné názory, jak by se měl prezident země chovat, jaké názory by měl zastávat v oblasti zahraniční politiky, to je zjevné," dodává. 

V čem se jejich názory ještě liší? Podporuje Dlouhý orientaci země na Čínu jako Zeman? "Sice jsem vítal otevření obchodních vztahů s Čínou, ale Miloš Zeman tyhle věci dělá zemanovsky. To znamená: když už, tak už, až do extrému. Vůči Číně zastáváme až příliš vstřícné stanovisko, ale efekty pro českou ekonomiku nejsou zjevné."

ROZHOVOR S PREZIDENTEM HOSPODÁŘSKÉ KOMORY VLADIMÍREM DLOUHÝM ČTĚTE V PONDĚLÍ 2. LEDNA V E15