Glosa Jany Havligerové: Ring volný, volají politici

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
12
Fotogalerie

Předseda sociálních demokratů, premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčený, že za demokracii se nedá bojovat v papučích. „To bychom s populisty prohráli. Takže si občas nasadím boxerské rukavice,“ napsal minulý pátek na svůj Facebook. 

Zároveň kritizoval Babišovo chování ve sněmovně. Vicepremiér a šéf hnutí ANO podle něj nebere na nikoho ohledy a nejvážnějším způsobem zpochybnil význam a roli parlamentu. Otázka je, jestli budou boxerské rukavice stačit. Ve volebním boji nejspíš žádná férová pravidla platit nebudou.

Ředitel odboru zahraniční politiky Pražského hradu Hynek Kmoníček je přesvědčený, že Miloš Zeman dokáže díky dobrým stykům propojit Ameriku, Rusko a Čínu. Podle něj je to jediný prezident, který má v této chvíli komunikaci s prezidentem čínským, ruským a brzy i americkým.

Zároveň je představitelem země natolik střední velikosti, že může sehrávat svoji byť omezenou, ale přece jen komunikační roli pro některé diskuze mezi těmi velkými. A je to venku. Zeman na prezidenta znovu kandidovat prostě musí. Pro velké cíle je potřeba přinášet velké oběti.

Předseda komunistů Vojtěch Filip vyzval Poslaneckou sněmovnu, aby si podle ústavy 120 hlasy odhlasovala vlastní rozpuštění a umožnila tak předčasné volby už letos na jaře. Rozumíme. KSČM se oklepala z debaklu, který utrpěla v krajských volbách, a preference strany opět mírně rostou. Jenže podzim je ještě daleko.