Glosa Pavla Otta: Prezident prý navrhl odvolání Babiše. Hraje si na Sobotku?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě.
Miloš Zeman
Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.
5
Fotogalerie

Schůzku s předsedy koaličních stran v Liberci naplánoval prezident Miloš Zeman tak, aby se jí nemohl zúčastnit premiér Bohuslav Sobotka. Ten byl na pracovní návštěvě v Lucemburku. Nyní se ukázalo, co Zemana k tomuto kroku vedlo. Prezident se na besedě s veřejností v Doksech svěřil, že součástí jeho návrhů bylo i odvolání ministra financí Andreje Babiše.

„Předložil jsem návrh, který zahrnuje odvolání Babiše, je ale samozřejmě komplexnější,“ odpověděl na dotaz z publika. Předpokládá, že jeho návrh projednají vedoucí orgány všech tří koaličních stran. „Nepokládám za slušné sdělovat tento návrh do všech podrobností dříve, než ho tato grémia projednají,“ dodal.

Zeman si ohýbá ústavu, jak se mu zrovna hodí, což s gustem dělá i tentokrát. Potíž je v tom, že podle základního zákona nenavrhuje odvolání členů vlády hlava státu, ale ministerský předseda. Ale to je Zemanovi asi jedno. Hlavně, že se tváří jako ten, kdo se snaží vyřešit vládní krizi. Výsledek je ovšem chabý, tedy hlavně pro něj. Když minulý týden na Pražském hradě ukázal holí na Sobotku, zvedl ze židle i ty, kteří premiéra dvakrát nemusejí.


 

Vše o vládní krizi čtěte zde >>>


Tím, jak Zeman otevřeně pomáhá Babišovi, si naštval i velkou část svým podporovatelů v ČSSD. Partaj tak nechtěně sjednotil proti sobě. To je zatím to jediné, co se mu povedlo. Že by konečně dostál svému předvolebnímu slibu, že chce sjednocovat a nikoliv rozeštvávat?

Podívejte se na vyjádření premiéra Sobotky k vládní krizi: