Jana Havligerová: Naivové, nebo pokrytci?

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Prezident, premiér i poslanci řeší počínání nové ministryně obrany Karolíny Peake. Mimořádné pohoršení vyvolala tím, že ani ne čtyřiadvacet hodin poté, co byla do funkce jmenována, rozprášila nejužší tým svého předchůdce. Za zvlášť podlý čin většina politiků označila vyhazov čtyřhvězdičkového generála Vlastimila Picka, dnes už bývalého prvního náměstka ministra.

Peake tvrdí, že chce ve vedení rezortu civilisty. Jestli je to skutečný anebo zástupný důvod personálního zásahu, dřív nebo později jistě vyplave na povrch. O politicích, kteří se do šéfky strany LIDEM kvůli rošádě pustili, se ovšem už teď dá říct, že se vyznačují buď mimořádnou dávkou naivity, anebo pokrytectví. Jiní, nově instalovaní členové vlády, se snad chovali jinak?

Přímá volba prezidenta, která měla vymazat znechucení z nepřímé volby hlavy státu v roce 2008, se pomalu ale jistě mění v další politický malér. Bez ohledu na to, jestli se neúspěšní kandidáti obrátí či neobrátí na Ústavní soud. Na tom, že je to malér, dokonce nic nezmění ani to, jestli se nakonec volba uskuteční v řádném termínu. Jo, tak to dopadá, když politici za každou cenu znovu vymýšlejí kolo.

Společnost Czech Coal už vyprodala všechno hnědé uhlí v okolí Horního Jiřetína a Litvínova, kde je těžba omezená limity.
Většina nových smluv je podepsána na pět až deset let dopředu. Tak schválně, vsadíte si na to, že do té doby zůstane zachovaná i bojová linie, kterou limity představují, anebo v parlamentu záhy projde vyvlastňování?

Andor Šándor: Chybí služební zákon. Peake je důkaz