Náš člověk v New Yorku: Místo evakuace do kavárny

Kavárny Starbucks po hurikánu

Kavárny Starbucks po hurikánu Zdroj: profimedia.cz

Hurikán Sandy paralyzoval minulý týden dolní Manhattan, který zůstal téměř týden bez elektřiny, Newyorčané ale prokázali ledový klid. Nevadil jim ani uzavřený Central Park, sportovně založení Newyorčané prostě běhali okolo uzavřeného parku. Odložit se musel i tradiční halloweenský průvod. Nikomu sice nedávalo smysl dělat halloweenský průvod týden po Halloweenu, ale hlavně že bude.

Jen co se během pondělní noci přehnalo to nejhorší, začali se obyvatelé finančního centra světa srocovat. Nikoli ale v evakuačních centrech nebo stanech Červeného kříže. Centrem veškerého dění se staly kavárny Starbucks.

A to zpočátku i ty zavřené, tedy pokud stále fungovalo jejich wifi připojení. Lidé se prostě shromáždili před kavárnou a snažili se připojit na internet, protože po výpadku elektřiny jim přestalo fungovat domácí připojení. Internetové hotspoty kaváren Starbucks kolabovaly, protože takový nápor nezvládaly.

Jen co se kavárny otevřely, davy lidí se nahrnuly dovnitř a brali jakékoliv místo k sezení či stání, včetně podlahy či okenních parapetů. Největšími vítězi byli ale ti, kdo kromě připojení na wifi získali také napojení na elektrickou zástrčku, protože znovu si nabít přetížené a vybité elektronické zařízení bylo k nezaplacení.

O ledovém klidu obvatel města postiženého bouří svědčí i další scéna, která se odehrála ve čtvrtek na mostě spojujícím Brooklyn s . Kvůli kolabující dopravě pouštěla policie na ostrov Manhattan pouze automobily s minimálně třemi cestujícími. Jedna zastavená řidička ani na chvíli nezaváhala a nabídla svezení dvěma kolemjdoucím. Ti souhlasili a mohlo se přejet na ostrov.

New York - od našeho zpravodaje