Před rokem řekla ne. Teď bude ve vládě vicepremiérkou

šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake

šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Když jí nabízeli ministerský post poprvé, odmítla s tím, že nemá potřebu zasednout jako politická superstar ve vládě. A byť patří k tvrdému jádru Věcí veřejných – neformálního vůdce strany Víta Bártu zná od základní školy a jeho manželka Kateřina Klasnová je její nejlepší přítelkyní – držela se Karolína Peake spíše v pozadí. Stranická krize všechno změnila.

Razantní obhájkyně Bárty se stala předsedkyní poslaneckého klubu a po delším váhání se rozhodla dokonce kandidovat do čela strany. To, co o kandidatuře prohlásila, je pro ni charakteristické: „Dlouho jsem to zvažovala. Názor jsem změnila poté, co přišla obrovská vlna útoků na Věci veřejné. V takových situacích se často stává, že lidé opouštějí loď. U mne ale převládla potřeba demonstrovat solidaritu se stranou, jejíž členkou jsem už pět let. Za tu dobu s VV žádné negativní zkušenosti nemám. Svůj postoj jsem chtěla dát jasně najevo. Není to pouhé gesto.“ Pouhým bonmotem zřejmě nebude ani tvrzení, že patří mezi ty, kteří umějí přistřihnout křídla Vítu Bártovi. Asi to opravdu umí a může si dovolit víc než ostatní. Nejen proto, že ho dlouho zná. Je k němu totiž i mimořádně loajální.

„Vít Bárta je člověk, kterého znám více než pět let, má různé vlastnosti, ale za celou dobu jsem se v souvislosti s ním nesetkala s žádným podrazem, s žádným úplatkem, s ničím nelegálním,“ opakuje při každé příležitosti.

Peake patří k vytíženým poslancům. Je předsedkyní ústavně-právního výboru, členkou organizačního výboru a mandátového výboru, zasedá i v podvýboru pro přípravu novely zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve volební komisi a stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti. Především se ale věnuje tvorbě a legislativnímu naplnění protikorupční strategie vlády na roky 2011 a 2012 a reformě justice.

Paragrafům proti korupci by se měla věnovat i jako vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády. S ministrem spravedlnosti by měla úzce spolupracovat na přípravě protikorupčních opatření.