Potraviny: Proč jíme draho? Není tu velká konkurence | e15.cz
Štítek Premium

Proč jíme draho? Není tu velká konkurence

Drahota v obchodech je kvůli nízké konkurenci
Drahota v obchodech je kvůli nízké konkurenci
• 
ZDROJ: Szkanderová Michaela / E15
Pavel Páral

Pavel Páral

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Vstoupit do diskuze
1

Zatímco s energiemi jsme se už nějak porovnali a vzhledem k aktuálnímu vývoji se zdá, že zavedené cenové stropy ani nebudou příliš potřeba, zjišťujeme, jak se nám utrhly ze řetězu ceny potravin. Srovnávání nákupů v Německu, a hlavně v Polsku dopadá pro českého spotřebitele hodně smutně a rozhodně se nedá vysvětlit jen rozdílem ve výši DPH. Její snížení by sice asi trochu pomohlo, ale podstatu problému by nevyřešilo.

Oproti loňskému lednu byly letos potraviny dražší o 24,8 procenta, což je větší cenový skok, než jaký jsme zaznamenali u energií, kde to bylo 24,3 procenta díky cenovým stropům. Některé položky v  regálech zdražovaly ještě více. Třeba vejce a cukr o 85 procent, vepřové maso o 37 a mléko o 40 procent. Sedláci s potravináři a obchodníky se nyní dohadují, kdo že si na spotřebiteli utrhl nejvíce. Jenže najít toho, kdo patří na hanbu, je opravdu složité.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video