PROFIL: Patria, průkopník investičního bankovnictví v Česku

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Když se dnešní miliardář Zdeněk Bakala vrátil v roce 1991 z emigrace do čerstvě demokratického Československa, postavila ho banka Credit Suisse First Boston (CSFB) do čela své pražské pobočky.

CSFB byla jednou z prvních investičních bank, která otevřela v Praze kancelář, protože v postkomunistické zemi vycítila příležitost. Bakala, který v té době již u společnosti pracoval, se zdál vhodnou volbou. Jenže časem se mu prostředí západní investiční banky zprotivilo, a tak si v roce 1994 založil svou vlastní pod jménem Patria Finance. Šlo o první českou investiční banku.

Aktivity firmy v počátcích silně konkurovaly bývalému Bakalovu chlebodárci. Spekulovalo se dokonce o tom, že Patria spolupracuje s bývalými klienty Credit Suisse First Boston a překračuje tak etické hranice bankovního byznysu. Žádný oficiální spor se ale nikdy nekonal. CSFB však svůj včasný příchod do Česka nijak nezhodnotila a z Bakalova odchodu se nikdy nevzpamatovala. Patria se od poloviny devadesátých let úspěšně rozvíjela a rychle se stala předním obchodníkem s cennými papíry a získala zásadní podíl na tuzemském trhu s investičním poradenstvím.

Ve společnosti vyrostlo několik talentovaných ekonomů. Nejznámějším je bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který v Patrii působil mezi lety 1995 a 1998.

Nebylo tak s podivem, že se kolem úspěšné firmy začali točit nápadníci. Nakonec Patrii koupila belgická skupina KBC, dnešní majitel ČSOB. KBC získala v roce 1999 přes dceřinou společnost nejprve 55 procent a o rok později ovládla celou Patrii. Cena obchodu nebyla nikdy zveřejněna, spekulovalo se o miliardě korun, ze které by Bakala získal největší podíl.

Už pod novým majitelem Patria spustila úspěšnou platformu pro individuální investory pod názvem Patria Direct. Společnost provozuje také stejnojmenný zpravodajský server. Ze Zdeňka Bakaly se mezitím stal další český uhlobaron, dnes je hlavním akcionářem těžební společnosti NWR.

Patria Finance

odkdy se datuje historie firmy: 1994

kdo je majitelem: KBC Group

počet zaměstnanců: 92

v jakých zemích firma působí: Česko, Slovensko

tržby: 435,3 milionu korun (2011)

hospodářský výsledek: zisk 104,7 milionu korun (2011)

Za burzovním úspěchem NWR stály přehnané odhady zásob uhlí