PROFIL: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Největšího evropského výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens jako by se recese vůbec netýkala. I když polovina tržeb pochází ze západní a střední Evropy. Buduje nové výrobní linky, zvyšuje produkci i prodej. Po dvaceti letech úspěšného růstu se jihomoravská firma odhodlala k expanzi do zahraničí.

Letos na jaře začala budovat výrobní linku v Egyptě. Stala se tak jedním z prvních zahraničních investorů, kteří přišli do země po skončení arabské revoluce. „V Egyptě sice proběhla revoluce, ale i poté jsme vyhodnotili situaci tak, že jde o příznivou lokalitu pro investici,“ tvrdí generální ředitel společnosti František Řezáč.

V polovině příštího roku se linka na výrobu textilií u Káhiry rozjede. Odbyt má zajištěn na několik let dopředu díky smlouvě se světovým gigantem Procter & Gamble. Ten je také jedním z velkých partnerů českých závodů v Bučovicích a Příměticích. České textilie používá do dětských plenek. „Předpokládáme, že v průběhu let 2015 až 2016 v Egyptě přibude ještě jedna linka,“ doplnil Řezáč.

Pegas Nonwovens vznikl v roce 1990. Hned od začátku se orientoval na výrobu netkaných textilií. Ty se používají v hygienických a zdravotnických potřebách, v zemědělství, stavebnictví či ve filtrech do aut. V průměru každé dva roky otevíral Pegas novou výrobní linku. Díky tomu mu rostly tržby v průměru o 24 procent ročně. Teď má v Česku devět linek, které dokážou vyrobit 90 tisíc tun textilií za rok. Plánuje, že postaví desátou, která firmě spolu s novým závodem v Egyptě umožní do roku 2017 zdvojnásobit produkci.

Na konci roku 2006 vstoupil Pegas Nonwovens na varšavskou a pražskou burzu jako třetí nová emise v historii pražského parketu. Finanční krize sice srazila cenu akcií z původních více než 700 korun na 180 korun, nicméně od poloviny roku 2009 se drží na úrovni kolem 440 korun. Investory neznervóznilo ani letošní prohlášení výrobce hygienických potřeb Kimberly-Clark, který patří mezi zákazníky Pegasu, že se postupně stáhne z evropského trhu s dětskými plenami. Pegas bude mít dost času najít nové odběratele.

Pro investory je lákavý nejen tím, že jeho akcie v posledních letech výrazně nekolísají, ale navíc stabilně vyplácí dividendy.

Pegas Nonwovens

odkdy se datuje historie firmy: 1990

kdo je majitelem: institucionální a drobní investoři

počet zaměstnanců: 424

v jakých zemích firma působí: Česko, Egypt

tržby: 165,8 milionu eur (zhruba 4,2 miliardy korun, 2011)

hospodářský výsledek: zisk 14 milionů eur (zhruba 350 milionů korun, 2011)