Stanislav Šulc: Tak pravil Oscar

Leonardo Dicaprio

Leonardo Dicaprio Zdroj: CTK

Předávání Oscarů se dělo ve výbušné atmosféře, kde do převážně bílých heterosexuálních celebrit ve smokinzích a večerních šatech šil kdejaký příslušník či sympatizant minorit.

Že byla atmosféra podivná, netřeba zdůrazňovat. Je to jen další ukázka, že vrchol popových vod v USA (a tedy na globální úrovni) se na hony vzdálil očekávatelné prázdnotě a povrchnosti. Tu nahradil aktivismus, byť třeba zpochybnitelný a problematický.

Za necelý týden nás čeká předávání Českých lvů. A i ti by si zasloužili „kontroverzní“ rozměr. Chtělo by to, aby všichni populární herci a tvůrci vystoupili a řekli národu, že je na čase se nad sebou zamyslet. Že tu probíhají změny špatným směrem, že se chováme jako dobytek a že mentalita ve smyslu „smrádek, ale teplíčko“ není předností, jíž by se měl kdokoli chlubit. Americký vzor naznačuje, že v těžké době celebritám netřeba závidět jejich odpovědnost. A zdaleka ne všechny americké celebrity se s ní popraly.

Předávání obskurní ankety Český slavík naznačilo, že nás nic podobného nečeká. Otevřeně rasistická kapela získala ceny a sál, byť potichu, přesto zatleskal. Nezastřené xenofobie se na lvech snad nedočkáme, přesto je škoda, že se nejspíš nedočkáme ani opačného postoje. Tvůrci nekonfliktně poděkují rodičům, kolegům, známým a vzájemně se pochválí. Aktuální témata zůstanou v šatně stejně jako diskuze, proč už české filmy nikoho nezajímají.

Oscar 2016: přehled vítězných filmů