Zápisník Jana Vávry: Virus jako šance

Koronavirus v Číně

Koronavirus v Číně Zdroj: Reuters

Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
6
Fotogalerie

Koronavirová epidemie je hrozbou světové ekonomice. Paradoxně ale nese i jistý modernizační potenciál. Čínské továrny se snaží ještě více automatizovat rutinní činnosti, protože stroje jsou vůči této nákaze imunní. A řada firem včetně českých tlačí kvůli strachu ze šíření nemoci zaměstnance do práce z domova. Tak hlavně aby jim zaměstnavatel kvůli vychýlenému globálnímu hospodářství nemusel říct, že už mohou zůstat doma napořád.

Po zhruba dvaceti dnech už má zase fungovat kryptoměna IOTA. Její provozovatel se potýkal s útokem hackerů. IOTA sice není tak známá jako bitcoin, její zastánci jí ale přisuzují technologickou převahu. Argumentují možnostmi využití v rámci internetu věcí, stejně tak efektivnějším fungováním databáze transakcí. K čemu to ale je, když bitcoin neměl za jedenáct let existence ani den odstávky?

Elektřinou poháněná přibližovadla jsou možná budoucnost, ale zrovna o skateboardech se to moc říct nedá. Boosted, výrobce elektrických skateboardů, propustil prý více než polovinu ze svého 130členného týmu.