Čínské továrny obnovují provoz. Výrobce iPhonů chce jet do konce měsíce na plný výkon

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Čínská hospodářská data za únor šokovala světové trhy, březen se ale zatím vyvíjí o poznání pozitivněji. Výrobce iPhonů, společnost Foxconn, uvedl, že jeho čínské továrny už jedou na polovinu své kapacity. Ještě do konce měsíce by prý měly dosáhnout plného sezonního vytížení. Údaje o opětovném nárůstu míry znečistění ovzduší v zemi pak ukazují, že provoz obnovují i další průmysloví výrobci.

Průměrná koncentrace odixů dusíku v ovzduší v Číně vzrostla meziměsíčně téměř o polovinu. Stále jde však o zhruba dvacet procent nižší úroveň ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Vyplývá to ze studie helsinského Centra pro výzkum energetiky a čistoty ovzduší, která vycházela ze satelitních snímků. V případě Číny nabývají podobné nepřímé důkazy na významu, protože mnozí ekonomové považují oficiální data z čínské ekonomiky za nevěrohodná.

Tento týden přitom světovými zpravodajskými agenturami proběhly obavy, že v provincii Če-ťiang místy nabralo obnovování produkce potěmkinovských rysů. Fabriky sice schválně vykazovaly vysoký odběr energií, reálně ale nic nevyráběly. Zprávy z dalších oblastí Číny však zatím o opakování této praxe jinde nesvědčí.

Produkci obnovuje například také společnost LG Display nebo výrobce polovodičů CTC Global, uvádí portál CNBC. „Naši pracovníci v Číně ale musejí pracovat ve speciálních ochranných oděvech a nechat si dvakrát denně přeměřit teplotu,“ sdělil CNBC šéf CTC Global Marvin Sepe.

Analytici proto spekulují, zda lze v Číně v případě odeznívání epidemie koronaviru čekat ekonomickou regeneraci ve tvaru písmene V. „Spíše to teď ale vypadá, že budeme svědky pomalejšího zotavení připomínající ,U‘ kvůli tomu, jak rostou počty nakažených a úmrtí v ostatních částech světa,“ uvedl Adam Sharpe z portálu Lloyd‘s List, který agreguje data o světovém obchodu.