Zápisník Marka Schwarzmanna: Hudba z Marsu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

S novinkami z Marsu se v poslední době roztrhl pytel. Napřed vědci oznámili, že díky satelitnímu radarovému průzkumu odhalili pod jeho póly obří ledovec. Ten je prý natolik velký, že pokud by se ho lidstvu podařilo rozpustit, pokryl by povrch planety až 1,5metrovou vrstvou vody. Někdo asi moc koukal na Total Recall.

O víkendu zase přišly dvě zajímavé zprávy z vozítka Curiosity, které brázdí povrch rudé planety. V té první zvědavý rover totiž v kráteru Gale při jedné z běžných kontrol vzorků půdy narazil na jíl. A jíl bez vody nevznikne. Hrnčíři by se na Marsu uživili.

Druhý výstup je o něco poetičtější. Jednu ze svých černobílých kamer totiž rover obrátil směrem ke hvězdám a snad poprvé velmi poutavě zachytil marsovská mračna. Jsou patrně tvořená zmrzlou vodou a honí se atmosférou po celý rok ve výšce kolem 31 kilometrů. Až spadnou, to bude průtrž.

Zdá se tak, že lidstvo má k osídlení rudé planety stále větší a větší šanci. A říkáte si, že když lidstvo horko těžko zvládá existovat na Zemi, proč by se vlastně mělo pokoušet hnát se na jiné planety? Možná právě proto.