Soukromý sektor je ve vesmírném objevování efektivnější, tvrdí vesmírný vývojář Diego Saikin

Diego Saikin

Diego Saikin Zdroj: Archiv Diega Saikina

Akce izraelského strat-up SpaceIL, který má ambice dostat se na Měsíc
Akce izraelského strat-up SpaceIL, který má ambice dostat se na Měsíc
Akce izraelského strat-up SpaceIL, který má ambice dostat se na Měsíc
Akce izraelského strat-up SpaceIL, který má ambice dostat se na Měsíc
5
Fotogalerie

Soukromé vesmírné programy jsou v poslední době čím dál běžnější. Zkušenosti z jednoho takového má i vizionář Diego Saikin, hlavní řečník konference Nové technologie, kterou 6. června pořádá deník E15. Společnost SpaceIL, v níž působí, usiluje o uskutečnění první ryze soukromé mise na Měsíc.

Vesmírné projekty dávno nejsou doménou státních agentur nebo miliardových společností SpaceX Elona Muska či Virgin Galactic Richarda Bransona. Dokazuje to například společnost SpaceIL. Izraelský start-up je první společností svého druhu, která vznikla v podstatě jako spontánní nápad několika nadšenců. Dnes má ovšem velké ambice.

„Hlavním cílem je bezpečně přistát na povrchu Měsíce,“ představuje projekt inženýr Diego Saikin. Pokud by se bezpilotní letoun Sparow opravdu na Měsíc dostal, byl by Izrael teprve čtvrtou zemí, která takového úspěchu dosáhla. Podobná mise se dosud povedla jen hrstce strojů z USA, Ruska a Číny. První pokus sice společnosti nevyšel, ta se ale i tak nevzdává.

„Mým nedávným úkolem bylo modelovat senzory a vytvořit vizualizační engine. To je software, který napodobuje chování různých typů senzorů v závislosti na rychlosti a poloze kosmické lodi vzhledem k ostatním nebeským tělesům, jako je Měsíc, Slunce nebo Země,“ uvádí Saikin s tím, že ve firmě pracuje s dvouletou přestávkou od roku 2013, a to na dobrovolnické bázi. Podobných nadšenců se na chodu projektu podílelo více než dvě stě.

Vesmírné objevování zažívá novou vlnu zájmu a stává se prestižním oborem. Je nutné podotknout, že vesmír není v hledáčku stále většího počtu soukromých firem náhodou. „Podle mého skromného názoru je soukromý sektor schopen fungovat efektivněji,“ potvrzuje trend Saikin.

„Pokud finanční prostředky na průzkum vesmíru pocházejí z veřejných zdrojů na základě rozhodnutí politiků, mohou daňoví poplatníci tvrdit, že peníze by mohly být lépe využity na výstavbu nové nemocnice nebo nové školy, což opravdu je silný argument. Soukromý sektor je od tohoto břemene osvobozen. Dostane-li šanci, je schopen produkovat lepší koncepty než státní agentury,“ vysvětluje.