Zápisník Marka Schwarzmanna: Vrchnost blázní

MHD v Brně, ilustrační foto

MHD v Brně, ilustrační foto Zdroj: Jolana Halalová

MHD v Brně, ilustrační foto
MHD v Brně, ilustrační foto
3
Fotogalerie

V Brně berou ochranu ovzduší asi opravdu vážně. Tamní radní včera rozhodli, že ve dnech smogové situace bude městská hromadná doprava pro všechny zdarma. Opatření by mohlo začít platit ještě tento měsíc a dopravní podnik by za každý den takového stavu mohl od města inkasovat v rámci náhrad 700 tisíc až milion korun.

Pěkná sumička, přihlédnu-li k tomu, že mi stále není jasné, jak chce město o vyhlášení takové situace informovat občany mířící do jeho útrob (ampliony?, tiskovou zprávou?).

Také si říkám, jak budou kompenzováni Brňáci, kteří už třeba zrovna na ten den mají jízdenku (nebo rovnou lítačku)? A jak k tomu vlastně přijdou ti, kteří celý rok jezdí MHD a nekazí onen cenný artikl v podobě čistého venkovského vzduchu? Nebylo by lepší radši celoročně omezit provoz?

A když už si tu rýpu do oněch tendencí zvolené vrchnosti: jsem jediný, komu přijde, že se začínají stále častěji objevovat legislativní pokusy zavést jakési staré pořádky?

Namátkou mě napadá onen zákon trestání urážky hlavy státu, minulý týden vyplavala z bažin připomínka o trestání čehosi zvaného jako příživnictví a teď tu podle všeho máme i rétoriku o „elitářství“ (že, pane ministře Mládku). Jak jinak se nejlépe před volbami zdiskreditovat než nasekat několik takových retro-žvástů…