Glosa Martina Čabana: Kdo je tady premiér?

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Řešení problému s Janem Hamáčkem pendlujícím mezi ministerstvy vnitra a zahraničí se opět odkládá. Původně přitom mělo být jasno do konce prázdnin. Pozice prezidenta Zemana je stabilní – nechce Miroslava Pocheho v Černínském paláci. Neobratností nebo zlou vůlí Andreje Babiše při návrhu na jmenování vlády dokáže prezident tuto svou pozici opřít alespoň o zdání ústavnosti. Hamáček naopak Pocheho na ministerstvo zahraničí potřebuje dostat, jinak přijde o pracně vydobytou pozici ve straně.

Zcela absurdní je pozice Andreje Babiše, který se tváří, že se ho problém netýká. Hamáčkovi už teď nezbývá než Babišovi připomenout, že jako premiér nese za složení vlády odpovědnost. To znamená poslat z pozice ministra zahraničí premiérovým prostřednictvím na Hrad demisi a přinutit Babiše, aby na uvolněný post navrhl právě Pocheho.

Tím by Zeman přišel o ten kousek ústavního manévrovacího prostoru, který dostal, když mu Babiš při jmenování vlády dal mezi Hamáčkem a Pochem vybrat. Ano, může to skončit i pádem vlády. Ale jiná důstojná cesta se před Hamáčkem neotvírá.