Přesluhujícího kardinála Duku nahradí Graubner. Čeká ho přechodná mise

Novým pražským arcibiskupem se stane dosavadní moravský metropolita Jan Graubner

Novým pražským arcibiskupem se stane dosavadní moravský metropolita Jan Graubner Zdroj: Blesk:Pavel Ryšlink

Novým pražským arcibiskupem se stane dosavadní moravský metropolita Jan Graubner
Kardinál Dominik Duka
Kardinál Dominik Duka
4
Fotogalerie

Novým pražským arcibiskupem se stane dosavadní moravský metropolita Jan Graubner a nahradí tak přesluhujícího kardinála Duku. Řešení je to tak okatě dočasné – neboť i Graubner dosáhne příští rok věku, kdy by měl podle církevních pravidel požádat o uvolnění z funkce, že můžeme s klidem říci, že se proces hledání nového pražského arcibiskupa nevydařil. A je třeba ptát se proč.

Reakce na jmenování jsou přirozeně různorodé. Podle souseda z pražských Hradčan, prezidenta Miloše Zemana, tím Vatikán potvrdil důležitost kontinuity v české církvi. Což může být stejně tak dobře jen zbožné přání; pražské arcibiskupství má za sebou v Dukových posledních letech několik veřejných kaněk. Zmínit můžeme třeba podporu Hany Lipovské při volbě členkou Rady České televize, spojení s lídrem pražské kandidátky SPD Josefem Nerušilem v loňských sněmovních volbách nebo nedávné ne právě obratné výroky o znásilňujících ruských vojácích na Ukrajině.

Některé hlasy z církve naznačují, že Graubner naopak přichází připravit půdu pro jistou diskontinuitu, co se personálu arcibiskupství týče. Ostatně byl to právě olomoucký arcibiskup, kdo loni Duku kritizoval a spolu s dvacítkou církevních osobností vyjádřil znepokojení nad spojováním církve s extremistickými silami.

Samotný Graubnerův věk je okolností nejméně podstatnou. Sám počítá s tím, že jeho mise bude delší než zmíněný jeden rok, mluví o třech až čtyřech letech. V současné církvi skutečně není přesluhování nic výjimečného. Podstatnější je, že se v českých diecézích nenašlo jméno mladšího kandidáta, který by Duku nahradil. „Také se divím, že nenašli jiné řešení a skončili u mě,“ řekl na tiskové konferenci po jmenování zcela bez obalu Graubner. Do Prahy se tak stěhuje moravský metropolita, což je situace, která se naposledy odehrála před více než sto lety, a tehdy to navíc bylo opačným směrem, z Prahy do Olomouce.

Ono „nenašli jiné řešení“ je nejpodstatnější zpráva. Znamená buď, že se výběr nezdařil, nebo na něj bylo málo času. Proces hledání nového pražského arcibiskupa přitom nebyl nijak krátký, trvá už od roku 2018 a padala v něm třeba jména arciopata břevnovského kláštera Prokopa Siostrzonka, královéhradeckého biskupa Jana Vokála nebo biskupa plzeňského Tomáše Holuba. Ten se otevřeně staví k tématu sexuálního zneužívání v církvi, a pokud bychom mluvili o progresivním řešení, byl by právě on onou volbou.

Rychlá a překvapivá volba Jana Graubnera může značit, že zmíněná jména ve Vatikánu nezaujala, nebo má naopak překlenout spojení s Dukou a připravit pro „modernějšího“ arcibiskupa půdu. A pak je tu třetí možnost, že prostě Vatikánu došla s Dukou trpělivost a bylo třeba jednat rychle. Graubnerova přechodná mise nicméně ukáže, zda je jen udržovací, nebo zda dokáže připravit veřejností očekávaný velký třesk.