Palubní jednotka Shell EETS otevírá evropské hranice. Nejblíže v Česku, Slovinsku a na Slovensku

Zdroj: Shell Czech Republic a.s.

Česko, Slovensko a Slovinsko jsou tři nové evropské země, které společnost Shell plánuje připojit do svého univerzálního řešení EETS. To umožní dopravcům využívat jednu univerzální palubní jednotku pro platbu mýta a další pokročilé služby prostřednictvím online kartového systému Shell Fleet Hub.

Ještě nedávno museli řidiči kamionů navzdory jednotnému evropskému trhu používat při průjezdu každou zemí jiné zařízení pro placení mýta. Evropská unie se proto rozhodla o zavedení takzvané Evropské služby elektronického výběru mýta (EETS).

Univerzální řešení

K této iniciativě se připojila také společnost Shell, která již několik let buduje mýtný platební systém založený na univerzální palubní jednotce EETS a palivové kartě. Ke čtrnácti stávajícím zemím – Belgii, Bulharsku, Dánsku, Francii, Itálii, Maďarsku, Německu, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku – se nově připojí také Česko, Slovensko a Slovinsko. To znamená, že dopravcům využívajícím řešení společnosti Shell stačí k cestě přes tyto země jediná palubní jednotka.

Vše na jedné faktuře

Velkou výhodou palubní jednotky EETS společnosti Shell je, že dopravcům usnadňuje administrativu spojenou s provozem vozového parku. Protože je propojena s palivovými kartami, vidí dopravní společnost všechny náklady za každé vozidlo na jedné faktuře.

Kromě standardních zpoplatněných úseků pokrývají palubní jednotky také speciálně zpoplatněné tunely, mosty a parkoviště. „Naše řešení EETS nabízí stabilní a dlouhodobě ověřené služby. Poskytuje řidičům srozumitelné rozhraní a zároveň zjednodušuje práci při správě vozového parku a vyúčtování všech nákladů,“ říká Daniel Vagaský, který ve společnosti Shell vede aktivity Commercial Road Transport pro Českou a Slovenskou republiku.

Propojení s palivovou kartou

Dopravci mohou palubní jednotku EETS používat ve více vozidlech. Mezi nejpoužívanější pokročilé funkce patří přesun jednotek mezi vozidly, změna SPZ, aktivace zemí podle potřeby nebo online objednávání. Online systém Shell Fleet HUB nabízí komplexní přehled o vozovém parku a umožňuje uživatelům jednotek Shell EETS získat komplexní servis kdykoli a kdekoli.

Propojení plateb mýtného s palivovou kartou umožňuje optimalizovat plánování jízd a snížit provozní náklady. Prostřednictvím Shell Fleet Hub mají správci vozového parku přehled o výdajích až na úroveň jednotlivých vozidel, resp. řidičů, ať už se jedná o platby mýta nebo úhrady za nákup paliva. Součástí řešení je také automatické vracení DPH a spotřební daně z pohonných hmot při tankování v zahraničí.

Čas na přípravu

V druhé polovině letošního roku se Česká republika, Slovensko a Slovinsko začnou postupně připojovat k EETS a palubní jednotky Shell EETS budou umožňovat platit mýto ihned po připojení.

Výhody mýtné jednotky EETS společnosti Shell:

  • jedna palubní jednotka funkční v klíčových zemích Evropy
  • snadná výměna jednotky mezi vozidly
  • možnost změnit SPZ prostřednictvím online centra Shell Fleet HUB
  • pohodlné přizpůsobení vozidel a zemí prostřednictvím online platformy Shell Fleet HUB
  • snadná aktivace nové země zařazené do EETS
  • žádná kauce za jednotku
  • doručení kurýrem do 5 dnů

Více informací najdete zde.