Založení firmy s. r. o.: Česká republika začínajícím podnikatelům příliš nepřeje

Zdroj: Elements Envato

Složité a časově náročné. Co se týče zakládání nových firem, nestojí si Česká republika dobře – alespoň ne ve srovnání s ostatními státy EU. Právě to ukázal Index prosperity Česka, který podmínky založení zkoumal v celé evropské sedmadvacítce. Možná i proto stoupá obliba založení s. r. o. na klíč.

Vyplatí se založení s. r. o. na klíč? 

Tuto otázku si pokládají nejen budoucí podnikatelé zakládající svou vůbec první firmu, ale také menší podnikatelé, kteří se snaží maximálně ušetřit na nákladech. Aby šlo na tuto otázku odpovědět, je třeba vědět, kolik se platí za jednotlivé úkony v rámci celého administrativního řízení při zakládání společnosti „po vlastní ose“. Poplatky úřadům za založení s. r. o. stojí (podle okolností) přibližně 5–10 000 Kč. Tato suma se skládá z následujících položek: 

  1. Společenská smlouva nebo zakladatelská listina psaná podle vzoru vás u notáře vyjde přibližně na 2 000 Kč bez daně (při složení základního kapitálu do 20 000 Kč). Smlouva vytvořená na míru bude dražší.  
  2. Výpis z trestního rejstříku jednatele, který budete také potřebovat, stojí 100 Kč.  Sídlo musí mít každá společnost bez výjimky. Existuje však celá řada řešení od zapsání sídla do vlastní nemovitosti přes zřízení virtuálního sídla až po pronájem prostor. V posledním případě budete potřebovat ověření souhlasu s umístěním sídla, které vás vyjde na 30 Kč (je možné ho vyřídit u notáře nebo na Czech Pointu).  
  3. Zápis do obchodního rejstříku (OR) je nejdražší položkou. Pokud jej budete řešit přes rejstříkový soud, zaplatíte poplatek ve výši 6 000 Kč. Zvolíte-li služby notáře, budete platit: osvědčení pro zápis do OR (1 200 Kč) + soudní poplatek za přímý zápis do OR (2 700 Kč) + poplatek za služby notáře. Od soudního poplatku však budete osvobozeni v případě, že zápis provede notář, vklady společníků budou pouze peněžité a společenská smlouva bude odpovídat vzoru podle zákona.  
  4. Živnostenské oprávnění pro právnickou osobu (tedy pro vaši firmu) si vyřídíte na živnostenském úřadě. Za správní poplatek zaplatíte 1 000 Kč. 

Kolik stojí společnost na klíč? 

Cena založení firmy s. r. o. na klíč (kam se počítají všechny výše zmíněné položky) není o moc vyšší než založení společnosti svépomocí. Obvykle se v základu pohybuje okolo 12 000 Kč včetně DPH. Výrazně nižší cena, nebo cena, která je dokonce nižší než výše správních poplatků, může poukazovat na nespolehlivou, či dokonce podvodnou firmu.

Do úvahy, zda se řešení na klíč vyplatí, je třeba vzít také čas. Podle Indexu prosperity Česka založení společnosti trvá až 25 dní. V průměru se pohybuje okolo 5–10 pracovních dnů. Abyste vše vyřídili v rekordním čase, vyžaduje to přípravu všech kroků předem. Pokud cokoli opomenete, čas potřebný k vyřízení se prodlouží. 

Ve finále je třeba započítat i hodnotu vlastního času. Vynásobíte-li hodiny strávené u notáře, u soudu, v bance a na úřadech svou hodinovou sazbou, možná vám vyjde, že se skutečně vyplatí založení s. r. o. předat do rukou odborníků. Založení firmy odborníkem vám navíc ušetří spoustu energie a starostí. Zároveň budete mít jistotu, že vše bude vyřízeno rychle a správně.