Zázračná molekula, která vám může změnit život

Zdroj: H2 WORLD HEALTH & BEAUTY COMPANY s.r.o.

Molekulární vodík (H2) zaujímá v současné době první místa na poli vědeckého a lékařského výzkumu v oblasti zdraví. Důvodem je, že jde o nejsilnější a selektivní antioxidant, který má protizánětlivé a regenerační účinky.

Nejdále v jeho výzkumu jsou Japonci, kde se už běžně používá pří léčbě. Ani Česko nezaostává. Zásluhou ostravského podnikatele Davida Maršálka a jeho H2 Global Group, který s vodíkem pracuje už deset let, ho používá při léčbě stále více zdravotnických zařízení.

Obnova fyzických sil i dýchání

Inhalace molekulárním vodíkem pomáhá i pacientům s covidem. Potvrzuje to doc. PhDr. Michal Botek, Ph.D., garant výuky a výzkumu v oblasti fyziologie a fyziologie zátěže na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. „V naší zaslepené a placebem kontrolované studii jsme prokázali, že dvoutýdenní inhalace H2 může pomoci k rychlejší revitalizaci činnosti respiračního systému a obnově fyzických sil u osob, které trpěly tzv. postakutním covidovým syndromem, charakterizovaným například zvýšenou fyzickou i mentální únavou, svalovou bolestí, projevy insomnie nebo perzistující dušností.“

Profitují i sportovci

Molekulární vodík optimalizuje imunitní systém, chrání před virovými infekcemi. Myslím, že byl nedoceněn v průběhu covidu možná proto, že v České republice se jednalo o novinku, i když ve světě až tak úplně ne,“ říká šéflékař českého olympijského týmu MUDr. Jiří Neumann, který ve Sportklinik Dříteč pomáhá sportovcům s léčbou pohybového aparátu a věnuje se i problematice sportovních úrazů.

Podle něho má molekulární vodík velký vliv na regeneraci organismu, protože je to nejsilnější antioxidant, likviduje volné radikály a kyselé metabolity, takže vlastně chrání buňky v těle.

Volně proniká tkáněmi

„Molekulární vodík zcela určitě představuje velké naděje pro pacienty s celou plejádou chronických onemocnění a bude v brzké budoucnosti zdatně konkurovat pilulkám a injekcím s tím rozdílem, že v kolonce nežádoucí účinky, bude asi jen jedna věta. A to je na molekulárním vodíku tak přitažlivé, nejen vysoká účinnost, ale hlavně bezpečnost,“ soudí PharmDr. Milan Krajíček, ze společnosti K2 Pharm v Ostravě.