Šéf pražského ANO: Stuchlík neměl stát v čele kandidátky

Jan Říčař

Jan Říčař Zdroj: http://www.janricar.cz

Neúspěch v Praze způsobil mix faktorů: celostátní politika ANO, působení hnutí na magistrátu i postavení Petra Stuchlíka do čela kandidátky, míní šéf pražské organizace hnutí ANO Jan Říčař. „Já si myslím, že pan Nacher byl konzistentnější zprávou pro voliče ANO,“ říká v rozhovoru pro INFO.cz.

Jak vy jako předseda pražské organizace ANO hodnotíte výsledek hnutí v metropoli?

Volby v Praze dopadly tak, jak dopadly. My jsme sice pátí, ale ten rozdíl od prvního jsou dva mandáty. Nebudu říkat, že to není zklamání. Doufali jsme, že to dopadne lépe. Ale voliči vyjádřili svou vůli.

Už jste analyzoval, proč to dopadlo takto? Šéf hnutí Andrej Babiš dal najevo, že není spokojený s výsledkem v Praze.

Já to chápu. Jeho očekávání byla opravdu veliká. Příčin, proč to tak nedopadlo, může být více. Dle našich názorů a prvotní analýzy jde o mix faktorů. Je to vliv celostátní politiky i působení ANO na magistrátu. Přestože plno věcí se povedlo, tak mnoho věcí se nepodařilo odkomunikovat.

V neposlední řadě je to také výměna lídra na pražské kandidátce. Nejde ani tak o osobu pana Stuchlíka, ten je schopný a zkušený manažer a kampaň si skutečně odmakal. Forma a načasování toho celého ale dle mého názoru nebyla šťastná.

My jsme spolu mluvili na jaře poté, co byl pražskou organizací do čela kandidátky zvolen poslanec Patrik Nacher. Bylo pro vás zklamáním, že ho pak Babiš vyměnil?

Já si myslím, že pan Nacher byl konzistentnější zprávou pro voliče ANO. Myslím si, že to je to člověk pravicový, ale se sociálním cítěním. Dlouho působil v pražské politice a lidé ho znali, takže dokázal svou zprávu dobře komunikovat.

Já jsem byl za příchod pana Stuchlíka rád, protože jsem vždy rád, když do politiky přichází šikovní a zkušení lidé odjinud. Právo, které pan předseda má, to znamená zasáhnout do jakékoliv kandidátky, může často pomoct. Takový člověk jako pan Stuchlík by u zaběhlých stran nikdy neměl šanci prokousat se stranickými procesy a organizacemi. Trvalo by to strašně dlouho.

Byl jsem tedy rád za to, že přišel. Ale nebyl jsem rád za to, že hned došlo k výměně lídra. Já jsem od začátku říkal, že by bylo dobré, kdyby tam ten člověk byl, ale nemusel by hned být na pozici lídra, protože to zbytečně nabourává demokratické procesy, které jsme v Praze udělali.

Zbytek rozhovoru se dočtete na stránkách Info.cz zde >>>