Vyšší odolnost garážových vrat Lomax ochrání lidem majetek

Luboš Dufek, zakladatel a jednatel společnosti LOMAX.

Luboš Dufek, zakladatel a jednatel společnosti LOMAX. Zdroj: Lomax

Detail venkovních žaluzií firmy Lomax
Realizace venkovních rolet na rodinném domě
Detail garážových vrat Lomax
Garážová vrata společnosti Lomax
Červená garážová vrata Praktik od společnosti Lomax.
7
Fotogalerie

Sňatkem z rozumu nazývá Luboš Dufek spojení jeho společnosti LOMAX se společností Alfa Portas, která zastupuje nizozemskou firmu Alpha Deuren International patřící mezi největší světové výrobce průmyslových garážových vrat.

„Díky tomuto spojení máme v nabídce kompletní sortiment pro průmysl, jako jsou velkorozměrná garážová vrata, rychloběžná vrata, zvedací můstky a mnoho dalších výrobků pro průmyslové otvory,“ vysvětluje v rozhovoru Dufek.

Společnost Lomax jste založil v roce 1992. Odpočinul jste si někdy za těch 31 let?

Musím říci, že prvních 15 let jsem musel pracovat intenzivně bez ohledu na hodiny, bez ohledu na to, jaký je den a také bez ohledu na rodinu. Faktem je, že postupem času jsem vybudoval kolem sebe tým špičkových spolupracovníků, kteří rychle pochopili, co je nutné k úspěchu firmy a já měl více času na odpočinek. V současnosti řídí společnost dlouhodobý kolega a ředitel Miroslav Kubík se synem Radkem.

Dokážete po těch letech říct, že jste spokojený? Jestli doopravdy jste?

Jsem maximálně spokojený. Jsem zdravý, mám zdravou rodinu a všichni žijeme v nejkrásnější době lidské historie. Každý má dnes možnost si vybrat svoji vlastní cestu k úspěchu. A to formou podnikání nebo jako vážený a úspěšný zaměstnanec. Každá větší společnost je soukolí ozubených koleček, které do sebe zapadají a všechna kolečka jsou nutná pro to, aby byla firma úspěšná. Je běžné, že každé kolečko se jednou za čas unaví a bez ohledu na to, jakou funkci v soukolí vykonává, je nutné ho vyměnit. To je přesně můj případ a věřím, že řízení naší společnosti mladší generací bude pro Lomax velkým přínosem.

Předčil současný stav vaše tehdejší přání, sny, očekávání?

V začátcích mého podnikání jsem měl jedno přání, uživit sebe a moji rodinu. Mým snem bylo vybudovat tým spolupracovníků, kteří pochopí, co je důležité pro to, aby se společnost stala úspěšnou. A budou pracovat s vizí, jež je pro náš úspěch vodítkem. A s jasným cílem, což pro nás znamená spokojený zákazník.

Z původní výroby žaluzií jste během kurýrování chřipky vymyslel výrobu garážových vrat. Kdy jste byl naposledy nemocný a na co se ještě připravujete?

V té době jsem byl mnohem mladší a plný energie. Ležet s chřipkou v posteli bylo pro aktivního člověka jako já ztrátou času. Na druhou stranu jsem bral takovou možnost nicnedělání jako příležitost si v klidu „něco“ promyslet. Tak vznikla myšlenka na vlastní výrobu garážových vrat. S úsměvem můžu zpětně říci, že jsem asi jediný člověk, kterému chřipka zajistila budoucnost a na kterou s radostí vzpomíná.

A jak vlastně vznikl nebo z čeho se skládá název Lomax?

Název vznikl u skleničky dobrého moravského vína. Seděli jsme dva švagři Luboš a Milan a z křestních jmen jsme do nekonečna skládali nějaký název, který by se hodil. Byla to dlouhá debata u mnoha láhví lahodného moku a jak se zdá, i po mnoha letech velice úspěšná, protože se název společnosti dle mého názoru velice vydařil. Myslím, že v některých situacích alkohol k podnikání patří a název LOMAX je toho názorným příkladem.

V portfoliu společnosti jsou venkovní žaluzie, garážová vrata, předokenní rolety, okna a dveře. O jaký z výrobků je největší zájem?

Naše společnost je v České republice a okolních zemích spojována hlavně s garážovými vraty, která jsou naším nosným výrobním programem. Vzhledem k technologiím výroby a kompletním vlastním systémem patří mezi nejkvalitnější a nejodolnější garážová vrata na světě. Těší mě, že i vrata, která jsme instalovali před 25 lety, vypadají stále jako nová a dělají svým majitelů radost.

Hraje bezpečnost stále větší roli v rozhodování, jaké výrobky pořídit?

Počet krádeží vloupáním stoupá a dostatečné zabezpečení garáže v současnosti je samozřejmě dobré řešení. Podle policejních statistik totiž mezi roky 2020 a 2021 významně narostl počet krádeží vloupáním.

Proto jste přišli s garážovými vraty bezpečnostní třídy RC2. Jak obtížné bylo získat certifikát a co všechno musejí splňovat, aby ho získaly?

Třída RC2 znamená vyšší odolnost a základní průlomové zkoušky pro případ pokusu o vloupání. Certifikát se uděluje na základě náročných testů a nezávislého ověření výrobku. Garáže bývají častým cílem zlodějů, zejména kvůli dobře zpeněžitelnému majetku, ať už se jedná o automobily, elektrické nářadí, pneumatiky nebo drahé sportovní vybavení jako například elektrokola.

Co Lomaxu přineslo spojení se společnosti Alpha Deuren, nejvýznamnějším výrobcem průmyslových aplikací?

Spojení Lomaxu se společností Alfa Portas, která je výhradním a oficiálním prodejcem největšího světového výrobce průmyslových garážových vrat na světě – nizozemského Alpha Deuren International BV – byla jako svatba z rozumu. Díky tomuto spojení máme v nabídce kompletní sortiment pro průmysl, jako jsou velkorozměrná garážová vrata, rychloběžná vrata, zvedací můstky a mnoho dalších výrobků pro průmyslové otvory.

Co je ve vašem oboru nejdůležitější? Bezpečnost? Spolehlivost? Nebo dlouhá životnost? Jaká vlastně má být?

Naše společnost vyrábí produkty té nejvyšší kvality a dbáme na to, abychom splňovali všechny parametry, které se od značky Lomax očekávají. Bezpečnost, spolehlivost a dlouhá životnost jsou kritéria, která jsou pro naši společnost samozřejmostí a naším krédem zůstává spokojený zákazník.

Jak se společnosti Lomax dotkly dvě navazující krize – koronavirová a ekonomická po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a následné zvýšení cen nejen energií?

Pandemie covidu 19 ovlivnila ekonomiku bezesporu celého světa a i naše společnost v prvních týdnech pocítila zásah státu do chodu ekonomiky. Na druhou stranu je o naše kvalitní výrobky neustále zájem a po rozvolnění covidových opatření jela naše výroba opět na 100 procent. Válka na Ukrajině je pro nás složitější téma. Neustálé zdražování výrobního materiálu, nárůst cen energií a k tomu nedostatek některých komponentů, zejména elektroniky, nám způsobily velké problémy. Bohužel i naše společnost byla nucena z tohoto důvodu opakovaně zvednout ceny výrobků pro své zákazníky.

Odkud vaše materiály vlastně pocházejí?

Naše společnost od prvopočátku vyrábí produkty té nejvyšší kvality a 90 procent komponentů a součástek pochází ze zemí jako Německo, Francie a Nizozemsko. Nikdy jsme nepodlehli tlaku, tak jak je to dnes u mnoha firem běžné na snížení kvality a životnosti naších výrobků, ale právě naopak. Myslím, že každý zaměstnanec společnosti Lomax může být hrdý na to, že naše výrobky slouží našim zákazníkům mnoho let. A šťastný a spokojený zákazník je důvod, proč vše děláme s radostí a láskou.

Luboš Dufek (56)

Jednatel společnosti LOMAX, předního evropského výrobce nejen garážových vrat, kterého sám před 31 lety založil a prožil v něm celou profesní kariéru. Rád cestuje, jezdí na kole. Má tři děti a tři vnoučata.