Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do Evropy. Platby v zahraničních měnách zatím přijímá

Rafinerie Gazpromu v Salavatu

Rafinerie Gazpromu v Salavatu Zdroj: CC BY-SA 3.0: PressGPNS - Wikimedi Commons

Ruský energetický gigant Gazprom posuzuje možnost zastavení dodávek zemního plynu do „nikoli přátelských" zemí a vyhodnocuje možné důsledky. Informoval o tom list Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko bude brzy požadovat, aby takzvané nikoli přátelské země platily za plyn v rublech, což vyvolalo obavy z možného výpadku dodávek plynu do Evropy.

„Gazprom skutečně pracuje na variantě úplného zastavení dodávek plynu do 'nikoli přátelských zemí' a vyhodnocuje důsledky takových opatření,“ napsal list.

Ruská vláda, centrální banka a firma mají do dneška na Putinův pokyn připravit řešení nového platebního režimu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za zemní plyn v ruské měně. Dodal, že z technologického hlediska půjde o delší proces. Moskva chce tímto způsobem aspoň částečně čelit sankcím, kterým je Rusko kvůli své invazi na Ukrajinu vystaveno a které se týkají i bankovního sektoru.

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na válku

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

Země Evropské unie, kam Rusko dodává zhruba 40 procent plynu, odmítají za surovinu platit v rublech. Takový požadavek označují za jednostranné porušení smluv. Za surovinu platí v eurech nebo v dolarech. Evropské společnosti se podle Kommersantu obávají také toho, že je nákup rublů může donutit k interakci s ruskou centrální bankou, na kterou se vztahují sankce EU a Spojených států. Na platbách za plyn v měně podle platných smluv obdobně trvají i země skupiny G7.

Putin ve čtvrtek v telefonátu německému kancléři Olafu Scholzovi řekl, že banka Gazpromu bude od 1. dubna převádět platby za plyn z eur na rubly, pro evropské zákazníky se ale nic nemění.

Německo očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ve čtvrtek oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů.

PŘEHLEDNĚ: Závislost evropských zemí na ruských energetických surovinách >>>