Jihoukrajinský Cherson byl již dvakrát během dne ostřelován

Strategicky důležitý most u města Cherson.

Strategicky důležitý most u města Cherson. Zdroj: Reuters

Strategicky důležitý most u města Cherson.
Ruské jednotky v ulicích Chersonu. Ukrajinská armáda se nyní pokouší dobýt Cherson zpět
Sklad ruské munice v Chersonské oblasti objeven ukrajinskou armádou. (29.8.2022)
Sklad ruské munice v Chersonské oblasti objeven ukrajinskou armádou. (29.8.2022)
5
Fotogalerie

Jihoukrajinský Cherson, okupovaný ruskými vojsky, byl již podruhé během úterka ostřelován, uvedl TASS. Podle něj zasahovala ruská protivzdušná obrana. Ruská agentura píše také o neúspěšném pokusu o atentát na policistu a o přestřelce s ukrajinskými průzkumníky. Ukrajinské jednotky svádějí s ruskými silami intenzivní boje "v téměř celé" okupované Chersonské oblasti, kde ukrajinské síly zahájily protiofenzívu a zničily "řadu muničních skladů" a "všechny hlavní mosty" přes Dněpr, uvedla dnes ukrajinská prezidentská kancelář podle agentury AFP. Moskva v pondělí tvrdila, že ukrajinský pokus o protiofenzívu selhal.

„Na nebi jsou vidět stopy po střelách protivzdušné obrany. Jsou slyšet výbuchy,“ napsal TASS. Předchozí ostřelování podle okupačních úřadů poškodilo dva obytné domy a také Antonivský most přes Dněpr. Zástupce šéfa okupační správy Kirill Stremousov (ukrajinsky Kyrylo Stremousov) agentuře sdělil, že na jednom sídlišti Rusové zlikvidovali všechny příslušníky diverzně průzkumné skupiny; o výbuších a přestřelce ve městě informovala dříve ukrajinská média.

Dobytí Chersonu >>>

V Chersonu před válkou žilo asi 280 tisíc obyvatel. Chersonská oblast má strategický význam, protože hraničí s poloostrovem Krym, který Rusko anektovalo v březnu 2014.

Video placeholde
Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal • Reuters