Kreml: Za blokádu obilí v ukrajinských přístavech může Západ

Video placeholde

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl obvinění, že Rusko brání vývozu obilí z ukrajinských přístavů, které blokuje ruské námořnictvo. Z blokády obilí naopak obvinil západní země, informovala agentura Ria Novosti. O otevření koridoru pro přepravu obilí s Ruskem a Ukrajinou jedná Turecko, napsala agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného tureckého představitele.

„Naopak viníme západní země, že podnikly řadu nezákonných kroků, které vyústily v tuto blokádu,“ reagoval Peskov na tvrzení, že Rusko brání vývozu obilí z Ukrajiny.

„Je potřeba, aby zrušili ta nezákonná rozhodnutí, která brání lodní přepravě, vývozu obilí a tak dále,“ odpověděl Peskov na otázku, zda by Západ měl zrušit protiruské sankce, které přijal v několika fázích po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí dříve uvedlo, že za problémy s lodní dopravou může Kyjev, protože ukrajinská vojska zaminovala ukrajinské přístavy, připomněla agentura RIA Novosti.

Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Agentura také s odkazem na ruského velvyslance při OSN Vasilije Něbenzju napsala, že obilí se z Ukrajiny stále vyváží, a to vlaky a také lodní dopravou po Dunaji. Něbenzja tvrdí, že obilí končí v „sýpkách evropských zemí“, a to na úkor chudých částí světa. Ukrajina se tímto způsobem údajně Západu odvděčuje za dodávky zbraní.

S Ruskem a Ukrajinou o přepravě ukrajinského obilí přes námořní koridor vedoucí přes Bosporský průliv jedná Turecko, sdělil Reuters vysoce postavený turecký představitel, který si přál zůstat v anonymitě.

OSN varuje, že blokáda ukrajinských přístavů ruskou Černomořskou flotilou může vyvolat celosvětovou potravinovou krizí. Ukrajina je jedním z největším vývozců obilí, kukuřice a slunečnicového oleje na světě. Ruská invaze tyto dodávky přerušila a v přístavních skladech v Oděse se nahromadily statisíce tun pšenice.

Ruské ministerstvo obrany ve středu večer oznámilo, že otevře námořní koridory pro proplutí lodí. Koridory mají fungovat denně od 08:00 do 19:00 moskevského času (07:00 až 18:00 středoevropského letního času) po trase z Mariupolu a přístavů Cherson, Mykolajiv, Čornomorsk, Očakiv, Oděsa a Južne, uvedlo ministerstvo podle agentury Interfax. Zprávy o jejich fungování však zatím z Ukrajiny nepřišly. Podle Moskvy tento týden odplulo pět zahraničních lodí z Mariupolu, není však jasné, o jaká plavidla šlo.