Prigožin je stále vyšetřován ruskou tajnou službou. Nikdo neví, kde se přesně nachází

Ruský prezident Vladimir Putin označil ozbrojenou vzpouru wagnerovců pod vedením jejich šéfa za zradu, (24.06.2023).

Ruský prezident Vladimir Putin označil ozbrojenou vzpouru wagnerovců pod vedením jejich šéfa za zradu, (24.06.2023). Zdroj: Reuters

Ruská tajná služba FSB stále oficiálně vyšetřuje šéfa Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina kvůli podezření z organizování ozbrojené vzpoury, píše ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Uvedl, že pro to, aby FSB přijala jiné rozhodnutí, uplynulo příliš málo času. Později tuto informaci přinesly i tři ruské státní agentury TASS, Interfax a RIA Novosti.

„Trestní řízení zastaveno nebylo, vyšetřování pokračuje,“ řekl agentuře Interfax nejmenovaný činitel z ruské generální prokuratury.

Trestní řízení proti Prigožinovi bylo zahájeno v pátek večer poté, co obvinil ruskou armádu, že ostřelovala pozice wagnerovců, a oznámil, že vyráží „na pochod spravedlnosti“ na Moskvu proti vedení ruských ozbrojených sil. Prigožin dlouhodobě v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu kritizuje hlavně ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Video placeholde
Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“ • Reuters

V sobotu večer Prigožin pochod na Moskvu zastavil a oznámil, že se jeho bojovníci stahují do táborů. Mluvčí Kremlu řekl, že trestní řízení proti šéfovi wagnerovců bylo zastaveno a že odjede do Běloruska. Peskov také uvedl, že bojovníci Wagnerovy skupiny, kteří se vzpoury účastnili, vzhledem ke svým válečným zásluhám stíháni nebudou, a část žoldnéřů, kteří se pochodu neúčastnili, podepíše smlouvy s ministerstvem obrany.

O tom, kde se Prigožin v současnosti nachází, se nic neví, podotýká ruskojazyčný servis BBC.