Putin: Rusko bude dál rozvíjet vojenský potenciál, včetně jaderného

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko na jednání v Minsku. (19.12.2022)
2
Fotogalerie

Rusko bude nadále rozvíjet svůj vojenský potenciál, včetně toho jaderného, prohlásil při setkání s vedením ministerstva obrany ruský prezident Vladimir Putin. Na financování ruských ozbrojených sil se podle něj nevztahují žádná omezení, informovala agentura TASS. Šéf Kremlu mimo jiné oznámil, že brzy bude do bojové pohotovosti uvedena mezikontinentální balistická raketa Sarmat či hypersonické střely.

„Ozbrojené síly a jejich bojové schopnosti se každým dnem neustále zlepšují. Tento proces hodláme i dále rozvíjet,“ citovala Putina agentura AFP. „Budeme i nadále udržovat a zlepšovat bojovou připravenost naší jaderné výzbroje,“ uvedl ruský vůdce.

Ruští vojáci musí dostat vše, co potřebují, řekl Putin. „Víme, že na bojišti se nesmí jednat o žádné maličkosti. Musíme věnovat zvláštní pozornost (...) lékárničkám, potravinám, uniformám, obuvi, ochranným přilbám, neprůstřelným vestám, vše musí být na nejmodernější a vysoké úrovni,“ uvedl.

Putin dnes rovněž upozornil, že válka na Ukrajině, kam ruská vojska vpadla letos v únoru, je pro ruskou armádu cennou zkušeností pro další rozvoj. Ukázala například význam, jaký mají na bojišti bezpilotní letouny, dodal ruský vůdce.

VIDEO: Odvedenci v ruské Kazani se vzbouřili svým velitelům

Video placeholde
• Twitter

Bojové připravenosti se podle Putina brzy dočká i slibovaná těžká mezikontinentální raketa Sarmat, která může podle agentury Reuters nést jaderné hlavice a dosáhnout i Spojených států. Moskva raketu testovala letos v dubnu a tehdy uvedla, že ji chce do výzbroje zařadit do konce letošního roku. Od začátku ledna chce také Kreml vybavit ruskou námořní flotilu novými hypersonickými střelami Cirkon (Zirkon).

Západní pozorovatelé i činitelé od začátku války opakovaně poukazují na to, že je ruská armáda špatně vybavená, a to od základních potřeb včetně spacích pytlů nebo zimního oblečení po zbraně.

Kromě slibů o modernizaci a lepším vybavení armády dnes Putin také přiznal, že se podzimní mobilizace 300 tisíc mužů neodehrála přesně podle jeho představ a „odhalila určité problémy, které je potřeba řešit“. Reuters připomíná, že povoláni byli tehdy i muži, kteří nebyli fyzicky zdatní nebo byli příliš staří. Ruský prezident rovněž ministerstvo obrany vyzval, aby bylo v tomto ohledu otevřené konstruktivní kritice.

Po Putinově vystoupení se k situaci na Ukrajině vyjádřil ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého ruské síly aktivně ničí vojenský potenciál Kyjeva. Rusko však podle něj musí bojovat proti „spojeným silám Západu“, který Ukrajině poskytuje finanční pomoc a zbraně, čímž konflikt prodlužuje. Kyjev i Západ podobný argument odmítají.

Šojgu mimo jiné navrhl, aby bylo věkové rozmezí pro povinnou ruskou vojenskou službu zvýšeno z 18 až 27 na 21 až 30 let. Chtěl by také zvýšit celkový počet vojáků na 1,5 milionu. Putin následně uvedl, že s návrhy souhlasí a diskutovat se o nich dál bude za zavřenými dveřmi.

Ruská armáda také podle Šojgua založí dvě námořní základny v okupovaných jihoukrajinských městech Mariupol a Berďansk, aby podpořila svou černomořskou flotilu. „Přístavy v Mariupolu a Berďansku jsou plně funkční,“ dodal ministr obrany.